Uova all’inferno

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Uova all’inferno

Postprzez V3rtyX » 4 lip 2014, o 12:33

Ostrzejsza wersja uova al purgatorio :)

Skladniki:
-4 jajka
-passata pomidorowa(mniej wiecej 2 szklanki na 4 jajka ale mozna uzyc mniej lub wiecej w zaleznosci od tego ile chcecie sosu)
-pol cebuli bardzo drobno posiekana(opcjonalne)
-3-4 zabki czosnku lub 1 lyzeczka czosnku suszonego
-1 lyzeczka suszonego oregano
-1lyzeczka slodkiej papryki w proszku
-1 lyzeczka platkow chili(najlepiej habanero lub cos ostrzejszego)
-2-3 swieze thai chili posiekane na cienkie plasterki
-1-2 daktyle medjoul lub lyzeczka cukru(opcjonalne)
-pieprz i sol do smaku
-parmezan(opcjonalne)
-oliwa z oliwek


Na oliwie z oliwek szklimy cebule i czosnek. Dodajemy platki chili i slodka papryke w proszku, mieszamy i dodajemy passate. Jezeli sos jest bardzo gesty to dodajemy pol szklanki wody. Do tego dodajemy sol, pieprz, posiekane swieze thai chili, oregano i drobno posiekane daktyle. Gotujemy 10-15 minut az sos uzyska odpowiednia konsystencje i smak. Taki sos mozna przygotowac dzien wczesniej jezeli nie chce sie wam pier... ze sniadaniem. Ewentualnie mozna uzyc gotowej arrabiaty i wzbogacic ja chili.
Do gotujacego sie sosu wbijamy pojedynczo jajka, zmniejszamy ogien i gotujemy pod przykryciem az uzyskaja interesujaca nas konsystencje. Na talerzu posypujemy parmezanem i podjemy z chlebem.
Fotka z google.
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Uova all’inferno

Postprzez Kwiatt » 7 lip 2014, o 17:05

No, to mam przepis na przyjazd mojej Pani ;-) Jestem przekonany, że będzie interesująco.
Avatar użytkownika
Kwiatt

NOWY
 
Posty: 21
Dołączył(a): 19 cze 2014, o 14:57
Lokalizacja: Poznań
Papryki: Onza, Habanero Red, Tankotsume, Bird Eye Demon, Little Elf,

Re: Uova all’inferno

Postprzez tomaszek » 7 lip 2014, o 20:45

Ja pier...e ale masz zajawke,ale z kąd ja Ci teraz wezmę arribiatę :D ,taka kupna to chyba chłam.
Obiecuję że spróbuję bo korci i już czuję ten smak a jajcy lubię.
Pomidory powinny być najlepszej jakości najlepiej swoje bo wyjdzie niesmacznie.
Ostatnio kupiłem bułgarski ser twardy typu parmezan i powiem szczerze bajka.
Szacun wielki nasz guru kulinarny.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: Uova all’inferno

Postprzez Kali » 7 lip 2014, o 20:54

ja bym od siebie V prosil o podawanie szerzej dostepnych zamiennikow, niestety w promieniu 100km nie dostane tych bardziej wyszukanych skladnikow :(
a slinka az leci ;)
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Uova all’inferno

Postprzez Psyhe » 8 lip 2014, o 06:31

Ale akurat w tym przepisie nie masz składników których nie mógłbyś dostać ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Uova all’inferno

Postprzez Kali » 8 lip 2014, o 08:28

Pisałem ogólnie <thumright>
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: Uova all’inferno

Postprzez Polishteam » 15 lip 2014, o 07:20

Zrobiłem sobie wczoraj, wyszło bardzo smaczne. Jednakże uważam, że sos z tego przepisu idealnie nadaje się jako sos do spaghetti :D
Użyłem passaty z lidla z tygodnia włoskiego. Bardzo smaczna i kosztuje 3,99zł za 690ml.

I dwa zdjęcia, skromne, bo zrobiłem przed posypaniem zieleniną i parmezanem.


DSC09123.JPG



DSC09126.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości