Proste, pyszne danie z koniny:
-1filet z konia
-cebula
-pieprz grubo zmielony
-sól
(-wino)
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Filet z konia przyprawiamy z obu stron grubo zmielonym pieprzem i solą. Wrzucamy na tłuszcz i smażymy z każdej strony +- 1 minutę. 10 sekund przed końcem smażenia wrzucamy pokrojoną cebulę (można dodać pieczarki ale dużo wcześniej niż cebulę) i smażymy razem z mięsem często obracając aby każda strona wchłoneła aromat smażonej cebuli. Można dodać trochę wina, ja nie dodałem i też było za***ste. Filet powinien być w środku różowy a najlepiej lekko surowy. Dobrze zrobiony filet nie może być twardy.
Mięso można marynować w wodzie z octem i przyprawami przez kilka godzin. Wtedy będzie jeszcze bardziej miekie. Konina jest bardzo dobrym mięsem. Według mnie jest bardziej słodka od wołowiny.
Oczywiście pod koniec trzeba wypić resztę wina aby się nie zmarnowało