Strona 1 z 1

Sycylijska zupa rybna

PostNapisane: 18 maja 2014, o 10:01
przez V3rtyX
Skladniki:

1 cebula(najlepiej czerwona ale w sumie jeden chu...)
2 łodygi selera naciowego
0.5 bulwy kopru wloskiego(fenkuł)
2 zabki czosnku
swieze chili(polecam jakies c.annuum lub c.frutscens ale w sumie to co kto lubi)
oliwa z oliwek
szklanka bialego wina wytrawnego(sec)
800g pomidorow z puszki
0.5 dyni butternut
500ml bulionu rybnego(w ostatecznosci algowego lub warzywnego)
500g ryby pokrojonej na duze kawalki(ja uzylem lososia i dorsza)
ulubione owoce morza(ja dodalem mieso z rakow, polecam tez krewetki)
sok z cytryny
pietruszka
sol, pieprz, chili do smaku

Dynie butternut trzemy na tarce o malych-srednich oczkach. Drobno siekamy koper wloski, cebule, czosnek, seler i swieze chili i szklimy na malej ilosci oliwy z oliwek. Podlewamy winem, dodajemy pomidory, bulion i dynie. Gotujemy na malym ogniu mniej wiecej 30 minut. Doprawiamy do smaku(sol, pieprz, chili, sok z cytryny). Dodajemy rybe i owoce morza(jezeli wymagaja mniej gotowania to mozna dodac troche pozniej). Gotujemy na malym ogniu przez 10 minut.
Gotowe. Przed podaniem posypujemy szczypta pietruszki i polewamy odrobina oliwy z oliwek.

Fotka bedzie pozniej