Strona 1 z 1

Qurrito chiliheadowe

PostNapisane: 17 maja 2014, o 11:47
przez Syndi
Qurrito, to chyba jakiś wynalazek KFC. Nie jadłem w oryginale, ale postanowiłam ze zrobię coś podobnego na bazie przypraw tex-mex i ostrych papryk.
Składniki jak na fotce:
q01.JPG

- cyc kurczęcy zamarynowany (u mnie: w oliwie, czosnku, czosnku niedźwiedzim, soli, mieszance przypraw tex-mex), niech poleży sobie w tej marynacie.
- ciasto do cyca (u mnie: jajko, sól, łyyycha mąki, mieszanka przypraw tex-mex) - wlewamy je do pojemnika, gdzie marynowaliśmy mięso i mieszamy.
na początku smażymy mięso w cieście i odkładamy na papierowe ręczniczki.
q02.JPG

- tortille smarujemy serkiem topionym jak kanapki masłem (ma on za zadanie zespolić ze sobą placki i mięso;
- układamy na połówce tortilli usmażone kawałki mięsa na przemian z żółtym serem i papryką słodką, dodajemy trochę pikanterii (u mnie marynowane jalapeno i mrożone aji cito);
- posypujemy posiekaną zieloną kolendrą (można też natką pietruszki), zalewamy keczupem lub innym sosem i przykrywamy drugą połową tortilli;
q03.JPG

- to samo z drugim plackiem;
- placki kładziemy na patelni posmarowanej odrobiną oleju (u mnie żeliwna, ale można na stalowej grillowej lub zapiec w piekarniku);
- całość dociskamy, żeby się nie rozwalało i podpiekamy na wolnym ogniu, żeby ser się dobrze roztopił i scalił tortille.
q04.JPG

- po ok 3 min. ostrożnie przekładamy na drugą stronę;
- po upieczeniu ściągamy na talerz;
- przekrawamy i SMACZNEGO....
q05.JPG

Danie sycące, bo zawiera dużo mięcha i sera.
Składniki pokazane na fotce spokojnie wystarczą na 6 placków tortilli.

Re: Qurrito chiliheadowe

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:21
przez wolek68
To normalne Quesadillas przecież a że oni sobie nazwe taką dali to inna sprawa.

Re: Qurrito chiliheadowe

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:55
przez cinas666
do quesadillas polecam fasolę smażoną. Smaruję nią tortille. Jest dodatkowa ciekawa w smaku warstwa.
Tu jest taki ogólny przepis. Można dostosować do własnych upodobań.
http://kuchniameksykanska.com/fasola-smazona
Ja stosuję fasolę suchą i ją gotuję ale jak ktoś ma mało czasu to może użyć z puszki. Dodaję do w/w przepisu cebulę, odrobinę koncentratu pomidorowego oraz kmin rzymski.

Re: Qurrito chiliheadowe

PostNapisane: 20 maja 2014, o 16:10
przez Syndi
wolek68 napisał(a):To normalne Quesadillas przecież a że oni sobie nazwe taką dali to inna sprawa.

prawie...
ale fachowcy piszą, że quesadilla jest na kukurydzianej (bezwzględnie) tortilli.
Niemniej sposób smażenia też się sprawdzi dla tejże potrawy.

Re: Qurrito chiliheadowe

PostNapisane: 20 maja 2014, o 17:22
przez cinas666
W Polsce 90% sprzedawanych tortilli jest pszennych. Mówi, że się prawdziwa tortilla jest kukurydziana ale w Meksyku na północy robią pszenne :-)
Tak czy siak wolę kukurydziane. Bardziej mi do quesadillas pasują :-)