Homar zapiekany z pikantnym masłem
Napisane: 1 maja 2014, o 09:55
SKladniki:
-homar zywy lub martwy
-maslo
-czosnek niedzwiedzi
-czosnek
-ulubione chili
-limonka
-sol
Jezeli homar jest zywy to go zabijamy wbijajac noz w glowe, przecinamy go na pol i dokladnie czyscimy(sa filmiki na youtube jak to zrobic). Drobno siekamy czosnek niedzwiedzi, chili i ewentualnie jeden zabek czosnku jezeli lubimy bardzo czosnkowe, dodajemy maslo i szczypte soli(proporcje dowolne). Ucieramy w mozdzierzu az do uzyskania ladnej konsystencji. Odstawiamy maslo na mniej wiecej godzine by smaki sie wymieszaly. Pokrywamy polowki homara maslem(nie zalowac), przecinamy szczypce na pol i dodajemy troche masla do srodka i odstawiamy do lodowki by homar przesiakl smakiem.
Na koniec grillujemy lub pieczemy w piekarniku(mniej wiecej 25 minut) i przed podaniem przyprawiamy sokiem z limonki.
Fotka bedzie pozniej.
-- 1 maja 2014, o 12:36 --
Przed
-- 1 maja 2014, o 13:20 --
Gotowe danie
-homar zywy lub martwy
-maslo
-czosnek niedzwiedzi
-czosnek
-ulubione chili
-limonka
-sol
Jezeli homar jest zywy to go zabijamy wbijajac noz w glowe, przecinamy go na pol i dokladnie czyscimy(sa filmiki na youtube jak to zrobic). Drobno siekamy czosnek niedzwiedzi, chili i ewentualnie jeden zabek czosnku jezeli lubimy bardzo czosnkowe, dodajemy maslo i szczypte soli(proporcje dowolne). Ucieramy w mozdzierzu az do uzyskania ladnej konsystencji. Odstawiamy maslo na mniej wiecej godzine by smaki sie wymieszaly. Pokrywamy polowki homara maslem(nie zalowac), przecinamy szczypce na pol i dodajemy troche masla do srodka i odstawiamy do lodowki by homar przesiakl smakiem.
Na koniec grillujemy lub pieczemy w piekarniku(mniej wiecej 25 minut) i przed podaniem przyprawiamy sokiem z limonki.
Fotka bedzie pozniej.
-- 1 maja 2014, o 12:36 --
Przed
-- 1 maja 2014, o 13:20 --
Gotowe danie