Strona 1 z 1

Homar zapiekany z pikantnym masłem

PostNapisane: 1 maja 2014, o 09:55
przez V3rtyX
SKladniki:

-homar zywy lub martwy
-maslo
-czosnek niedzwiedzi
-czosnek
-ulubione chili
-limonka
-sol

Jezeli homar jest zywy to go zabijamy wbijajac noz w glowe, przecinamy go na pol i dokladnie czyscimy(sa filmiki na youtube jak to zrobic). Drobno siekamy czosnek niedzwiedzi, chili i ewentualnie jeden zabek czosnku jezeli lubimy bardzo czosnkowe, dodajemy maslo i szczypte soli(proporcje dowolne). Ucieramy w mozdzierzu az do uzyskania ladnej konsystencji. Odstawiamy maslo na mniej wiecej godzine by smaki sie wymieszaly. Pokrywamy polowki homara maslem(nie zalowac), przecinamy szczypce na pol i dodajemy troche masla do srodka i odstawiamy do lodowki by homar przesiakl smakiem.
Na koniec grillujemy lub pieczemy w piekarniku(mniej wiecej 25 minut) i przed podaniem przyprawiamy sokiem z limonki.

Fotka bedzie pozniej.

-- 1 maja 2014, o 12:36 --

Przed
Obrazek

-- 1 maja 2014, o 13:20 --

Gotowe danie Obrazek

Re: Homar zapiekany z pikantnym masłem

PostNapisane: 4 maja 2014, o 17:42
przez karlos
Smacznie wygląda, ale to chyba przystawka przed głównym daniem :)

Re: Homar zapiekany z pikantnym masłem

PostNapisane: 4 maja 2014, o 20:16
przez tomaszek
Hmm..super,uwielbiam owoce morza,homara nie jadłem ze sto lat,a uprawę czosnku niedźwiedziego planuję w tym roku.