Strona 1 z 1

Axoa z wolowiny

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 16:21
przez V3rtyX
Skladniki:

-1 kg wolowiny/cieleciny pokrojonej na dosc male kawalki
- 2 cebule
- 4 zabki czosnku
- 2 slodkie papryki czerwone
- 2 slodkie papryki zolte
- 2 slodkie papryki zielone
- oliwa z oliwek
- pieprz z Espelette(taka odmiana chili, musi byc konieczna ta z powodu mocnego aromatu)
- rosol wolowy
- sol

Na oliwie z oliwek podsmazami drobno posiekana cebule, czosnek i papryke pokrojona w kostke. Gdy zrobia sie miekkie przekladamy na talerz i na tej samej patelni dodajemy troche oliwy i posmazamy mieso. Solimy i dodajemy lyzeczke pieprzu z Espelette. Mieszamy, dodajemy wczesniej podsmazone warzywa i szklanke lub dwie rosolu wolowego. Gotujemy az mieso bedzie miekkie(40-90 minut). Kilka minut przed koncem dodajemy jeszcze jedna lyzeczke pieprzu z Espelette i ewentualnie torche soli i cukro do smaku. Najlepsze na drugi dzien.

Fotka z google:
Obrazek

Re: Axoa z wolowiny

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 17:38
przez ras13
Jakby dodać nieco przypraw indyjskich wyszło by Curry.

Re: Axoa z wolowiny

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 18:09
przez Psyhe
Wybiera się ktoś do Espelette ?

Re: Axoa z wolowiny

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 18:55
przez V3rtyX