Strona 1 z 1

Stir-fry z pak-choi i orientalnych grzybow

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 15:47
przez V3rtyX
Skladniki:

- 1 wielki pak-choi
- 0.5 kg orientalnych grzybow. Ja uzylem enoki, shimeji, shiitake, zwykle brazowe pieczarki i troche boczniakow
- kilka swiezych thai chili
- 2-3 cm3 imbiru
- 2-3 zabki czosnku(ja uzylem z 5-6 lisci czosnku niedzwiedziego)
- 2 duze szalotki
- sos sojowy
- ocet ryzowy
- sriracha
- olej do woka

Nagrzewamy wok lub patelnie wokopodobna, musi byc kurewsko goraca. Dodajemy lyzke oleju i wrzucamy czesc grzybow(trzeba smazyc malymi porcjami by nie puscily zbyt duzo wody bo wtedy bedzie lipa). Gdy grzyby nabiora troche koloru(1- minuty) zdejmujemy je z woka i wrzucamy kolejna porcje grzybow i tak do konca az wszystkie beda podsmazone. Dodajemy odrobine oleju i wrzucamy posiekane szalotki, gdy uzyskaja troche koloru dodajemy drobno posiekany imbir, chili i czosnek/czosnek niedzwiedzi. Po minucie dodajemy posiekana biala czesc pak choi'a i smazymy az bedzie miekki, dodajemy zielona czesc pak choia i gdy wszystko bedzie miekkie wrzucamy z powrotem grzyby i dodajemy po lyzce sosu sojowego i octu ryzowego. Smazymy jeszcze z minute caly czas mieszajac. Jak w kazdym stir-fry niezwykle wazna jest temperatura patelni i odpowiednia technika(trzeba caly czas mieszac).
Mozna podawac same lub z ryzem/makaronem(dobrze wtedy jest dodac makaron bezposrednio do woka i chwile podsmazyc razem z reszta dania). Przed podaniem polewamy sriracha.