Witam, dziś ugotuje Meksykańską zupe "sopa azteca" po swojemu! Jest to ostra zupa
1#
Na 3 litry zupy będziemy potrzebowali:
- 3 litry bulionu wołowego (ja zrobiłem z 6 kostek )
- 4-6 dużych pomidorów
- żółty ser
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- pietruszka
- pomidory z puszki ( opcjonalne )
- nachosy
- śmietana 30%
- Papryka (każdy uzywa jakich chce do uzyskania ostrości)
2.1#
gdy mamy bulion, wrzucamy go na ogień i niech nam się już zaczyna gotować
2.2#
wrzucamy do blendera
-cebule
-pomidory
-papryke
-czosnek
-dajemy troche soli i pieprzu
i blendujemy na papke
papryki które dodałem to
naga morich 2 szt
fatali 2 szt
habanero orange 3-4 szt
bhut choco 2 szt + jedna do bulionu
trynidad scorpion moruga 0.5 szt
jakiś annum
wy wrzucacie co chcecie, zupa bedzie mniej ostra od papryk!
3# całą masę z blendera wrzucamy do garnka w którym znajdowała się łyżka (oleju, oliwy, wedle uznania)
gotujemy to przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas.
4#
po 15-20 minutach wlewamy tą przecierke do garnka z bulionem i przez kolejne 15-20 minut mieszamy i
po 15-20 minutach dodajemy około 6 łyżek smietany 30% (mozna więcej)
dodajemy pietruszki i ostatecznie doprawiamy (solą, sosem sojowym)
Gratulacje ugotowałaś/eś zupe
!SPOSÓB PODANIA!
Do miski wrzucamy pokruszone nachosy i pokrojony ser, następnie zalewamy zupą, na wierzch dajemy śmietane ( tak aby pływałą )
SMACZNEGO