Pasztet z soczewicy i grzybów leśnych

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pasztet z soczewicy i grzybów leśnych

Postprzez ras13 » 28 sty 2014, o 20:10

Pasztet z soczewicy i grzybami leśnymi

300gram soczewicy
dwie garście mrożonych grzybów ( użyłem zielonek i podzielonek)
szczypta soli, pieprzu, nieco kardamonu, kurkuma, gorczyca,świeżo starta gałka muszkatałowa
2 średnie cebule
dwie płaskie łyżki kaszy mannej
można dodać trochę czosnku ale ja zapomniałem
jajko żeby skleić w całość- mi się nie chciało iść do sklepu
łyżeczka pudru z chili

Soczewice opłukać z łusek, zalać wrzątkiem , potem ugotować do miękkości i zblendować.
Obrazek
Grzyby odmrozić (wcześniej były odgotowane z solą przed mrożeniem), odsączyć, podsmażyć z cebulką na masie klarowanym ( może być oliwa).
Obrazek
Wszystko połączyć i włożyć do keksowniczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na 180stopni przez godzine.
Produkcja świeżego pudru.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To chyba tyle, jak coś zapomniałem to dopisze. Aha konsystencja pasztetu jest taka, że można go wsmarować w kromkę chleba, jutro dodam zdjęcia jak to wygląda.
Obrazek
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pasztet z soczewicy i grzybów leśnych

Postprzez Polishteam » 28 sty 2014, o 20:44

Powiem szczerze, że zaskoczyłeś mnie tym grzybem "podzielonka" jeszcze z taką nazwą się nie spotkałem :)
A o jaką gąskę chodzi ? Niekształtną , pieprzną ? bo niby ta pieprzna to lekko trująca jest.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pasztet z soczewicy i grzybów leśnych

Postprzez ras13 » 28 sty 2014, o 21:04

Widocznie u nas na podlasiu tak się mówi. Chodzi o gąskę niekształtną, pieprzna jest bardzo podobna i co poniektórzy ludzie ją zbierają, ale wg. mnie jest mało smaczna.

-- 28 sty 2014, o 21:09 --

Jednak chodziło mi o gąskę ziemistoblaszkową, tą ludzie często zbierają.
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości