Soczysty pieczony boczek.

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Soczysty pieczony boczek.

Postprzez tomek1491 » 28 sty 2014, o 17:38

Chciałem ostatnio zjeść boczku jaki zrobiła matula mojego kumpla. Soczysty, wyrazisty smak, nawet tłuszczyk był świetny, aż chciało się jeść i jeść. Zadzwoniłem do kumpla, załatwiłem nr do jego mamuśki, skontaktowałem ją z moją mamuśką i tak oto mam przepis. Od razu mówię, że nie podam dokładnych ilości składników bo po prostu każdy robi po swojemu, jak lubi. Jednemu pasuje duża ilość czosnku, a drugiemu wódki. Po drugie zależy jak duży boczek mamy.

Składniki:
Boczek ze skórą, przy skórze może być ładna warstewka tłuszczyku, ważne żeby góra boczku nie była przerośnięta "smalcem".
Ocet
Vegeta / warzywko spora ilość (nie lubie tych przypraw ale do przepisu trzeba ich użyć, próbowałem z solą, to nie to samo)
pieprz mielony
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
oregano
bazylia
czosnek
szczypta majeranku, bardzo mało w porównaniu do reszty


No to WIO

Boczek dokładnie myjemy, po wysuszeniu nacieramy octem i wszystkimi przyprawami i ziołami które wymieniłem wyżej. Dokładnie z każdej strony. Nie żałujemy przypraw, vegety, majeranku dajemy odrobinę. Jak już boczuś jest porządnie natarty zawijamy go w foliową torebeczkę, ścisło zawijamy i odkładamy do lodówki na noc, najlepiej jakby poleżał 24h.


Kolejny etap i kolejne składniki
3cebule
3 liście laurowe
5 ziarek ziela angielskiego

W brytfankę lub naczynie żaroodporne wkładamy pokrojoną w grube plastry cebulę żeby zakryć całe dno, dorzucamy pokruszone liscie laurowe i ziele angielskie. Na to układamy boczek skórą do dołu, dolewamy pół szklanki wody.

WAŻNE!
Przez pierwsze 0,5h pieczemy w 200* pod przykryciem
Następnie odkrywamy i w max 150* pieczemy przez 1h
Po wyjęciu ponownie przykrywamy naczynie i czekamy aż samo ostygnie.

I to by było na tyle. Zdjęć nie ma bo zjadłem!! :D
Boczek wychodzi na prawdę soczysty, miękki, aromatyczny, no na prawdę mega.

KONIEC
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Soczysty pieczony boczek.

Postprzez Czitos » 28 sty 2014, o 18:00

Zalatw jakies foty przy najblizszej okazji!
Avatar użytkownika
Czitos

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 176
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Papryki:

Re: Soczysty pieczony boczek.

Postprzez tomaszek » 28 sty 2014, o 21:30

Zeźar i nawet fotek nie zdążył zrobić no to musi być "mega" <thumright>
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: Soczysty pieczony boczek.

Postprzez Psyhe » 28 sty 2014, o 22:30

tomaszek napisał(a):Zeźar i nawet fotek nie zdążył zrobić no to musi być "mega" <thumright>


On wszystkie przepisy ma mega :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości