Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez Syndi » 17 sty 2014, o 15:17

Robiłem kolejny raz tym razem z aparatem.
Przepis zerżnięty z książki Pascala o Okrasy (tej co w Lidlu rozdawali), i poprawiony, bo w oryginale mdłe wychodzi strasznie....
Składniki jak na zdjęciu + kilka oliwek
P1010008.JPG

1. Jajka bełtamy ze śmietaną (ok. pół literatki), dodajemy trochę soli i pieprzu (w oryginale tych jajek jest aż 5 :shock: )
2. Pomidory kroimy w kostkę, można przedtem obrać ze skórki - (w oryginale wydrąża te pomidory, wyrzuca pestki, i takie tam nudne czynności wykonuje)
3. Łososia kroimy w plasterki, mozarellę też
4. Kroimy w oponki paprykę (albo dajemy gotowe jalapeno) i oliwki (w oryginale tego punktu niema)
5. Rozwijamy ciasto francuskie i zawijamy brzegi, a następnie nakłuwamy ciasto widelcem jak na fotce (w oryginale pełny bajer na okrągłej blaszce)
P1010009.JPG

6. Wrzucamy pomidory, paryki i oliwki, a następnie układamy łososia i mozarellę oraz zalewamy jajkośmietaną - jak na fotce
P1010010.JPG

7. posypujemy jakimś zielskiem (w oryginale szczypiorek), u mnie pietruszka.
P1010011.JPG

8. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na ok 25 min.
9. po wyjęciu będzie fajnie wyrośnięte, ale zaraz opadnie pod ciężarem składników.
10. przed spożyciem można skropić cytryną.
P1010012.JPG

Robi się szybko i łatwo, można jeść na ciepło lub zimno.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez Psyhe » 17 sty 2014, o 15:22

Syndi zmodyfikowałeś ten przepis tak że to już prawie Twój przepis :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez Syndi » 17 sty 2014, o 15:26

nieee, no bez jaj. Ja to tylko dostosowałem do normalnego spożycia.
1-szy raz jak robiłem według przepisu dokładnie, to musiałem mocno keczupem własnej roboty (z habankami) podrasować.
Dla zainteresowanych - przepis jest w książce na 135 stronie.
Dodam też, że na to co widzicie powyżej to z lewej ma więcej papryki a z prawej więcej oliwek.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez xlukaszox » 17 sty 2014, o 16:53

Ooo w końcu przepis z moją ulubioną rybką ! będzie trzeba spróbować tego przepisu <thumright>
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez gujen » 17 sty 2014, o 22:52

to wedzony losos? tak wyglada przez ten olej
Avatar użytkownika
gujen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 11
Dołączył(a): 12 paź 2012, o 13:14
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków
Papryki:

Re: Tarta Pascala z łososiem i mozarellą

Postprzez Syndi » 17 sty 2014, o 22:54

tak, wędzony "na zimno" - można też sobie kupić gotowego - tego w plastrach
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości