- przepis podpatrzony w Internecie.
- wiem, poszedłem na łatwiznę i zrobiłem z kostek rosołowych, więc nie komentujcie już tego faktu.
Zupka szybka - przygotowanie to ok 30 min + 15 min na gotowanie.
Składniki jak na fotce:
Przyprawy skromnie: jak na fotce:
Przygotowanie:
1. por kroimy w krążki a ziemniaki w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie, ja to zrobiłem w garnku, w którym później gotowałem zupę;
2. dodajemy 2 kostki rosołowe, przyprawy i dolewamy ok, 1,5l wody;
3. do gotującego się wywaru dodajemy kawałki makreli (uważać żeby nie wrzucać ości) a następnie pokrojone w paski suszone śliwki;
4. gotujemy:
podajemy z natką pietruszki:
Uwagi:
- zupa dla lubiących ryby - ma intensywny smak wędzonej makreli
- nie dodawać soli, bo kostki rosołowe i sama makrela są już słone - ziemniaki mają za zadanie ją wciągnąć.
- przygotowałem zestaw naprawczy w postaci różnych sosów, ale nie był potrzebny.
- na pewno zdecydowanie delikatniejsza byłaby na rosole z łbów i kręgosłupów łososia lub karpia.
MI SMAKOWAŁO.
-
Dodam jeszcze, że pasuje do tej zupy zółty ser i ogóreczki kiszone albo korniszone, ale wtedy nie dajemy śliwek, gdyż ich delikatny smak zostanie całkowicie przytłumiony.