Pomidory w oleju

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pomidory w oleju

Postprzez wolek68 » 2 cze 2011, o 06:47

Ja pomidorki kroje na ćwiartki,susze w suszarce ale tak aby były elastyczne.Wkładam do słoiczka z ząbkiem czosnku i troche ziółek prowansalskich.Olej podgrzewam w garnku do ponad 100 stopni i zalewam nim pomidorki.Odwracam słoiczki do góry dnem i w ten sposób się zamykają.


Przeniosłem twój post do przepisów, aby było w dobrym dziale /Polishteam
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Pomidory w oleju

Postprzez Polishteam » 10 cze 2011, o 06:36

Takie pomidory można przechowywać poza lodówką ?
Jak temperaturę sprawdzasz?
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez monisia_666 » 10 cze 2011, o 07:54

Ja w zeszłym roku włożyłam pomidory koktajlowe do słoiczków, zalałam odrobiną wody i zagotowałam... ale nic z tego nie wyszło:( Popsuły się :cry:
Avatar użytkownika
monisia_666

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 130
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 18:04
Lokalizacja: Łódź
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez wolek68 » 10 cze 2011, o 08:15

Trzymam je w szafce,nie w lodówce.Widać jak olej zaczyna krązyć w garku i wtedy nim zalewam.Nie mierze tak na oko.Jak zalewasz pomidorki to one wtedy troche buzują,trzeba poczekać chwile bo naciągną oliwy i potem dolać aby je całkiem zakryło.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez wolek68 » 10 cze 2011, o 15:00

A tu fotka pomidorków.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez Kwax » 10 cze 2011, o 20:48

Wyglądają spoko. Do mnie jutro dotrze suszarka to coś będę kombinował. Jakąś konkretną odmianę pomidorów używałeś czy pierwsze z brzegu?
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez Psyhe » 10 cze 2011, o 20:56

Do suszenia wykorzystuje się te bardziej mięsiste ,nie żeby po wysuszeniu została sucha skorupka ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez Kwax » 10 cze 2011, o 21:03

Czyli jakie? ;) I ile mniej więcej czasu je suszysz?
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez Kwax » 13 cze 2011, o 07:45

Zalewając olejem o temp. 100C popaliło mi pomidorki. Zalałem gorącym ale takim, że ich nie piekło. Zobaczymy co będzie z nich.
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Pomidory w oleju

Postprzez wolek68 » 13 cze 2011, o 08:27

Do suszenia nadają się mięsiste ale nie wodniste pomidory. Najlepsze są odmiany San Marzano lub rzymskie,ja kupuje Limy czyli podłużne,Muszą być to dojrzewające na intensywnym letnim słońcu pomidory późne, a nie szklarniowe nowalijki.Oczywiście środek usówam z nasionami i susze pare godzinek aż będą wysuszone ale nie na wiór oczywiście.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron