chutney brzoskwiniowo-melonowy

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez raytheon » 26 sie 2013, o 12:03

50 dkg brzoskwini,
1 kg melona,
2 duże słodkie papryki,
3 cebule,
15 dkg rodzynek,
garść świeżego chilli wedle uznania,
4 ząbki czosnku,
szklanka cukru,
szklanka octu winnego,
łyżeczka curry,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki kminu rzymskiego,
sól+pieprz według uznania.

1. obieramy i kroimy warzywa i owoce,
2. na wolnym ogniu gotujemy cebulę, a następnie, jak zmięknie, dorzucamy do niej słodką paprykę,
3. kiedy cebula i papryka zmiękną dorzucamy czosnek i namoczone we wrzątku rodzynki,
4. dolewamy nieco wody, tak aby cukier w niej i podgotowanych cebuli i papryce, się rozpuścił - uważać, aby cukier się nie skarmelizował,
5. dorzucamy brzoskwinie i melony,
6. redukujemy wodę z chutneya i dorzucamy przyprawy - całość na małym ogniu gotujemy jeszcze 20-30 minut w zależności od stopnia dojrzałości składników,
7. wrzucamy chili - gotujemy całość około 5 minut,
8. dolewamy ocet - do końca gotowania zostało 5 minut,
9. rozlewamy na ciepło do słoików, słoiki zakręcamy, przekręcamy do góry dnem,
10. kiedy całość ostygnie, odstawiamy do ciemnego chłodnego miejsca,
11. po co najmniej 3 dniach składniki się przegryzą i można zasiąść do uczty.

Pkt. 11 jeszcze nie nastąpił, bo bawiłem się chutneyem wczoraj późnym wieczorem, ale dam znać, jak wypadł.

Tak przygotowanego chutneya można przechowywać do 1 roku.
Pasuje do kanapek, ciepłych i zimnych mięs, serów, a także jako dip do maczania czegokolwiek, co przyjdzie nam do głowy /np. nachos, krakersy, chipsy, paluszki etc./.

pzdr
Ray
Avatar użytkownika
raytheon

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Dołączył(a): 22 cze 2013, o 19:11
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez Stachy » 28 sie 2013, o 15:11

Brzmi nieźle.
Co zmienić w przypadku gdybym chciał zrobić chutneya z mango?
Chodzi mi po głowie taki sosik jak mają w Spoco -Loco, na bazie habanero i mango...
Avatar użytkownika
Stachy

NOWY
 
Posty: 33
Dołączył(a): 12 mar 2013, o 13:47
Lokalizacja: Pruszków
Papryki:

Re: chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez wolek68 » 28 sie 2013, o 16:46

Zamiast chili dodaj mango chyba :lol: No bo nie mango zamiast brzoskwiń!
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez raytheon » 29 sie 2013, o 11:23

mango u mnie w ogrodzie póki co nie rośnie :-)
a brzoskwinie i owszem,
tak jak dodasz mango zamiast brzoskwiń wyjdzie Ci czatnej o smaku mango
Avatar użytkownika
raytheon

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Dołączył(a): 22 cze 2013, o 19:11
Papryki:

Re: chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez Stachy » 29 sie 2013, o 15:18

Będę musiał spróbować :)
Ewentualnie wywalę rodzynki, bo nie lubię: )
A może zamiast brzoskwinia + rodzynki + melon, dam brzoskwinia mango ananas , to ma szanse być jadalne?
Avatar użytkownika
Stachy

NOWY
 
Posty: 33
Dołączył(a): 12 mar 2013, o 13:47
Lokalizacja: Pruszków
Papryki:

Re: chutney brzoskwiniowo-melonowy

Postprzez raytheon » 29 sie 2013, o 16:26

jak najbardziej będzie jadalne :-)
Avatar użytkownika
raytheon

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 69
Dołączył(a): 22 cze 2013, o 19:11
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości

cron