Ser - produkcja

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Ser - produkcja

Postprzez Justysia » 14 lip 2013, o 17:10

Czy ktoś kiedyś robił własnoręcznie ser?!?! poza białym oczywiście....

Czekam na przepisy!
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez tomaszek » 14 lip 2013, o 20:10

Kiedyś wziąłem się za wyrób serów, zainwestowałem w wiedzę i przyrządy do ich produkcji.
Pobudowałem nawet malutką dojrzewalnie w piwnicy.
Korzystałem z przepisów z internetu i od sprzedających podpuszczki i kultury bakterii.
Coś tam wyszło ale niestety miałem problemy z pozyskaniem świeżego mleka w ilościach przynajmniej 10l. z jednego udoju ,ponieważ w mojej okolicy gospodarze trzymają po kilka lub jednej krowie a
z mleka z 2-3 udojów wychodził słaby skrzep i tak jakoś się zniechęciłem.
Na początek polecam zrobić sobie serek biały z samej podpuszczki (typu włoskiego) w sklepie się takiego nie dostanie- niebo w gębie,można doprawiać czym dusza zapragnie czosnkiem,ziołami ,chili itd.
Kiedyś moja matka robiła ser smażony też super chyba będę musiał wrócić do tego przepisu o ile pamiętam robi się go z twarogu i kiedy dojrzewa zapaszek jest szczególny :D
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Majonez » 14 lip 2013, o 22:56

O tak.. smażony dojrzewający.. z kminkiem. No i ten zapach :D Szkoda, że nie mam dostępu do dobrego prawdziwego twarogu. Pamiętam, że jak go robiłem to moja kobieta wychodziła z domu i kazała po siebie zadzwonić jak już wywietrzę mieszkanie :lol:
Avatar użytkownika
Majonez

ROZGADANY
 
Posty: 259
Images: 38
Dołączył(a): 27 mar 2013, o 12:00
Pochwały: 7
Highscores: 6
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Justysia » 15 lip 2013, o 17:01

Myślicie że taki ser włoski to da rade z mleka UTH?....
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Polishteam » 15 lip 2013, o 19:57

Jak coś to z UHT, ale niestety może być ciężko (chociaż widziałem , że jakiś ser się dało zrobić). Chyba łatwiej z mlekomatu lub pogadać z jakimś "farmerem". Wrzucał tutaj nawet ktoś podstawy serowarstwa (tam były przepisy na różne sery), ale nie pamiętam kto, ja mam tą książkę wydrukowaną.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez tomaszek » 16 lip 2013, o 15:37

Tak,oczywiście część serów wytwarza się z mleka pasteryzowanego i gdzieś czytałem że można takie kupić w sklepach ale większość nafaszerowana jest chemią i daję sobie głowę obciąć że nic z tego nie będzie.Podpuszczka jest stosunkowo tania i można ją kupić na alledrogo,ważne żeby była świeża.Chociaż teraz robią ją nie z treści żołądków cielęcych a z grzybów i ma dłuższy czas przydatności.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Justysia » 16 lip 2013, o 20:25

UTH, UHT jeden pies. Podpuszczke będę miała w tym tygodniu:) Dostałam od sprzedawcy przepisy różne różniste. Czas próbować! Mam nadzieje, że wsyztsko zdąże zrobić bo tyle planów na kilka dni w domu że...!
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez crk » 17 lip 2013, o 06:31

Czy ktoś do produkcji serów stosował "Mleko Jersey" ? Mleko od krów Jersey, surowe, niepasteryzowane, o zawartości tłuszczu 6-8%, białka 4 % i wapnia ok. 5,5%.
Piłem je i jadłem zrobiony z nich ser - po prostu dupę urywa, a koszt to 4 zł za litr.
Avatar użytkownika
crk

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 91
Images: 136
Dołączył(a): 9 kwi 2012, o 17:13
Lokalizacja: Łódź Ruda
Pochwały: 1
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Justysia » 17 lip 2013, o 08:29

O wlasnie crk moze Ty wiesz gdzie kupic swieze mleko od krowy? bo tak do poddebic musze jechac to mija sie ekonomicznie
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez wlodizw » 17 lip 2013, o 09:26

Justysia napisał(a):O wlasnie crk moze Ty wiesz gdzie kupic swieze mleko od krowy? bo tak do poddebic musze jechac to mija sie ekonomicznie

W mlekomacie. W realu w tulipanie najbliżej albo pod pionierem na dąbrowie.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości