Bób z boczkiem

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Bób z boczkiem

Postprzez tomaszek » 14 lip 2013, o 16:11

Sezon na bób uważam za rozpoczęty.
Troszkę późno ale to wina pogody.Wysiałem w 4 turach a i jeszcze myślę trochę dosiać.
Oto mój sposób na bób:
Ok.30dkg.wędzonego boczku kroimy w kostkę i wytapiamy na szpyrki (skwarki)
po odstawieniu z ognia dodajemy solidną łyżkę masła(dla podkreślenia smaku) i wsypujemy drobno posiekaną pietruszkę w ilości jednego solidnego pęczka.
W międzyczasie gotujemy bób(2kg.).Ja zbieram bób kiedy jest jeszcze trochę mniejszy niż sprzedawany w sklepach przez co jest delikatniejszy,wodę solimy solidnie pod koniec gotowania.
Odcedzamy bób,dodajemy boczek z pietruszką,dosalamy i na talerze.
U mnie w domu od zawsze popijało się go maślanką.
Smacznego!
A Wasz sposób na jego przyrządzenie?

Obrazek
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Bób z boczkiem

Postprzez Justysia » 14 lip 2013, o 16:43

szkoda że bób taki drogi jak pamiętam 10zł/kg....
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Bób z boczkiem

Postprzez wolek68 » 14 lip 2013, o 16:50

Maślanka do bobu to zapewne niezła mieszanka wybuchowa :lol: Więc najlepiej mieć na przeciwko kabine.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Bób z boczkiem

Postprzez karlos » 14 lip 2013, o 20:07

faktycznie z maślanką może być różnie, ale wygląda smakowicie. ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Bób z boczkiem

Postprzez spoco » 16 lip 2013, o 11:22

czemu dosalamy pod koniec gotowanie a nie na poczatku?
Avatar użytkownika
spoco

NOWY
 
Posty: 38
Dołączył(a): 23 cze 2013, o 00:23
Lokalizacja: Gda
Papryki: Ostre ;)

Re: Bób z boczkiem

Postprzez Butcher » 16 lip 2013, o 11:58

Nie sprawdzałem tego osobiście, ale być może jest tak jak z mięsem, którego w zasadzie nie powinno solić się na początku, bo będzie twarde i suche. Tak samo jest z fasolą i grochem, dlatego powinno się je solić pod koniec gotowania albo już na talerzu ;)
Avatar użytkownika
Butcher

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 180
Images: 0
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 17:01
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Pochwały: 10
Papryki: a jakże

Re: Bób z boczkiem

Postprzez Mr. Ed » 16 lip 2013, o 12:11

Sól w wodzie znacznie spowalnia pęcznienie ziaren podczas gotowania, zwłaszcza tych w twardej łupinie.
.

Wysłane z mojego starego peceta z użyciem palców.

Growbox na białych LED-ach | Growlog 2014 | Growlog 2015 | Growlog 2016 | Growlog 2017
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Re: Bób z boczkiem

Postprzez tomaszek » 16 lip 2013, o 15:17

Mr. Ed napisał(a):Sól w wodzie znacznie spowalnia pęcznienie ziaren podczas gotowania, zwłaszcza tych w twardej łupinie.

Zgadza się,a poza tym bób jest o wiele bardziej miękki i delikatny.Jeżeli chcemy aby bób był soczyście zielony w środku gotujemy go bez przykrycia.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)

Re: Bób z boczkiem

Postprzez spoco » 16 lip 2013, o 15:22

O i na formum o chilli nauczylem sie lepiej bob gotowac :D

THX za wyjasnienia :)
Avatar użytkownika
spoco

NOWY
 
Posty: 38
Dołączył(a): 23 cze 2013, o 00:23
Lokalizacja: Gda
Papryki: Ostre ;)

Re: Bób z boczkiem

Postprzez sic » 16 lip 2013, o 16:27

Wszystkie strączkowe soli się pod koniec gotowania! nie tylko bób!!! z kilku powodów przede wszystkim sie szybciej gotują, mają inną konsystencje i unika się pierdziawki/wzdęć.

ja bób zawsze gotuje w wywarze z byle jakiego chili oraz ziół i na koniec dodaje czosnek(dużo) oraz sól... ale ostatnio próbowałem po raz pierwszy zrobić bób na parze i powiem szczerze że wychodzi chyba lepszy niż z wody! proponuje spróbować
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości