Ze względu na liczne postulaty dotyczące podania mojego przepisu na tacos, czynię to właśnie teraz.
Tym razem potrawa nie będzie wegetariańska, ale bez problemu można ją w taki sam sposób przyrządzić pomijając ochłapy.
Składniki na małe tortille pszenne z Lidla (8szt. w opakowaniu, czyli dla 4 osób):
- pół cyca kurczęcego drobno pokrojonego lub inny ochłap np. mielona wołowinka, pokrojone w plasterki polędwiczki wieprzowe;
- marynata do mięsa: 4 ząbki czosnku, przyprawa do dań meksykańskich mojego przepisu lub inna kupna, ale wtedy trzeba dodać kuminu, bo te kupne są jakieś badziewne, suszone chili - najlepiej jakiś mix chipotle z habankami, jakiś sos bbq typu texas lub jerk - ja dodałem encona bo coś z tym musiałem zrobić
- ogóreczek korniszony - niekoniecznie, ale ja lubię przełamać sobie smak czymś kwaśnym;
- dymka lub cebula;
- fasolka (pucha);
- kukurydza (pucha) - lub taki mix jak na fotce.
Warzywa świeże:
- sałata;
- pomidor;
- ogórek;
- papryka (ja nie miałem - a potrawa wręcz wymarzona do świeżutkiego chrupiącego cyklona lub kilku drobniutkich kosteczek habanero);
- szczypiorek;
- posiekane zielone: świeża kolendra razem z pietruszką
Przygotowanie:
1. FARSZ:
- na patelni podsmażamy cebulkę pokrojona w kostkę;
- dodajemy zamarynowane mięso;
- jak już się podsmaży dodajemy fasolkę i pokrojonego w kostkę korniszona;
- można dodać jeszcze przyprawy meksykańskiej;
- odkładamy na mały gaz.
2.ZAWIJANIE:
- na gorącą tortillę (podgrzewana na patelni lub w mikrofali);
- kładziemy liść sałaty;
- plastry ogórka i pomidora oraz pokrojone w słupki kawałki papryki;
- następnie kładziemy farsz;
- posypujemy kukurydzą, szczypiorkiem i kolendrą z piertuszką;
- można, ale nie trzeba polać jeszcze sosikiem jakimś;
- zawijamy - można w naleśnik, albo tak jak ja robię (na fotce).
SMACZNEGO!
PS. przepraszam za brudną kuchenkę, ale za to mam już takie mutanty scotch bonnet na balkonie