zupa czosnkowa

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

zupa czosnkowa

Postprzez Turtle » 26 kwi 2013, o 22:24

200g szynki /w oryginalnym przepisie widziałem Serrano/
Robiłem tez ver. bezmięsne, z kurczakiem, z 1kiełbasą biała na talerz - wszystkie smaczne ;-)
2.5l rosołu
minimum 10dużych ząbków czosnku
2 jajka na osobę
Sól, pieprz
2 _solidne_ łyżki słodkiej papryki /zupa ma być czerwona/
dowolna ostra sproszkowana papryka lub zielona pasta curry - dla smaku.

czosnek obieramy, kroimy drobno, podsmażamy na oliwie z dodatkiem papryki. Można dorzucić czerstwego chleba.
Po zrumienieniu przekładamy wszystko do garnka z rosołkiem.
Gotujemy 20minut.
Na sam koniec do zupy dolewamy delikatnym strumieniem roztrzepane jajka i gotowe <thumright>

Najbardziej czasochłonne jest obieranie czosnku, całą zupę można zrobić od początku w jednym garnku bez użycia patelni i mając już rosół /od biedy bulion/ zmieścić się w 30min.
Dla złagodzenia smaku /jakby ktoś przesadził z Bhut`em :lol: / można dodać masła.
Avatar użytkownika
Turtle

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 458
Images: 2
Dołączył(a): 12 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: Pomorskie
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

cron