Na takie cacuszko mojego pomysłu będą nam potrzebne:
- mięso mielone (około pół kilo)
- puszka pomidorów bez skórki
- papryka słodka i ostra
- szalotka
- czosnek
- mały słoik przecieru pomidorowego
- majeranek
- bazylia
- pietruszka
- ja jeszcze mix przypraw od Oui dodałem
Do tego jeszcze składnik najważniejszy... Wspomagacz dla kucharza aby się miło pracowało
A więc zaczynamy.
Bierzemy porządne kilka grzdyli wspomagacza i wrzucamy mięso na patelnię. Obsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek.
Kiedy mięsko zmięknie, przerzucamy całość do garnka, spijamy wspomagacz do połowy szklanki i dodajemy pomidory i paprykę pociachaną na drobno.
Po chwili wrzucamy wszystkie zioła i możemy pokropić kilkoma słusznymi chluśnięciami czegoś ostrego (ja dałem Tabasco czosnkowe). Dodałem jeszcze łyżkę harissy.
Dusimy wszystko na wolnym ogniu, popijając w między czasie wspomagacz kucharza i mieszamy od czasu do czasu.
Po 20-30 minutach wszystko ładnie zmięknie i mamy cudowny, delikatnie ostry sos do spagetti czy innych makaronów.
Szybko, tanio i smacznie