Składniki:
Paczka tortilli (6 szt.)
Sos do smarowania tortilli, w składzie:
- 100g jogurtu naturalnego;
- keczup lub sos BBQ, chipotle lub inny sos wg. upodobań;
- mix przypraw - szczegółowy przepis zamieściłem tutaj: viewtopic.php?f=10&t=2407
Farsz (ilość jak na zdjęciu - na te 6 tortilli):
- 2 - 4 ząbki czosnku;
- 2 dymki;
- ok. 200g szpinaku;
- 1 mała cukinia;
- 1 słodka papryka;
- 200g soku pomidorowego;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 1/2 puszki kukurydzy;
(Opcjonalnie do farszu: ogórek korniszony, ser pleśniowy, mozarella, marynowane chili, świeżą kolendrę, pieczarki).
Ser żółty (ok. 10 plasterków)
Sposób przyrządzania:
1. Wykonujemy sos do smarowania tortilli z wymienionych składników składników - mieszając je.
2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy w kolejności:
- cebulka dymka, a jak się lekko zarumieni, to:
- rozgnieciony i pokrojony czosnek oraz szpinak i cukinię.
3. Przykrywamy przykrywką aż cukinie zmięknie, a potem zdejmujemy przykrywkę i dusimy, żeby się trochę woda zredukowała.
4. Dodajemy fasolkę z puszki i sok pomidorowy i pozostałość mixu przypraw i podduszamy do konsystencji zwartej.
5. Siekamy paprykę słodką.
6. Rozkładamy tortillę, smarujemy sosem, układamy farsz i dodatkowo nakładamy słodką paprykę i kukurydzę (nie dodajemy ich do duszonego farszu, żeby się smaki nie zmieszały - tak samo postępujemy z dodatkami opcjonalnymi).
7. Zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, tak, żeby końcówka zawinięcia była "do dołu".
8. Pomiędzy tortille i na wierzch dajemy żółty ser.
9. Zapiekamy w 180 st.C przez ok 20-30 min (aż ser się zarumieni)
Efekt końcowy:
Można jeść "suche" jak na zdjęciu lub z jakimś sosem (np. pomidorowo-bazyliowy, śmietanowo-brokułowy, jogutrowo-czosnkowo-kolendrowy lub serowy). Jednak osobiście nie polecam wlewać tego sosu na tortille przed pieczeniem (jak to jest w większości przepisów) - bo się tortille "rozdziabdziają".... ale to moje własne zdanie i odczucie, wcale nie musicie się do niego stosować.