Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez Syndi » 27 mar 2013, o 17:52

Składniki:
Paczka tortilli (6 szt.)
Sos do smarowania tortilli, w składzie:
- 100g jogurtu naturalnego;
- keczup lub sos BBQ, chipotle lub inny sos wg. upodobań;
- mix przypraw - szczegółowy przepis zamieściłem tutaj:
viewtopic.php?f=10&t=2407
E00.jpg

Farsz (ilość jak na zdjęciu - na te 6 tortilli):
- 2 - 4 ząbki czosnku;
- 2 dymki;
- ok. 200g szpinaku;
- 1 mała cukinia;
- 1 słodka papryka;
- 200g soku pomidorowego;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 1/2 puszki kukurydzy;

(Opcjonalnie do farszu: ogórek korniszony, ser pleśniowy, mozarella, marynowane chili, świeżą kolendrę, pieczarki).
E01.jpg

Ser żółty (ok. 10 plasterków)

Sposób przyrządzania:
1. Wykonujemy sos do smarowania tortilli z wymienionych składników składników - mieszając je.
2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy w kolejności:
- cebulka dymka, a jak się lekko zarumieni, to:
- rozgnieciony i pokrojony czosnek oraz szpinak i cukinię.
3. Przykrywamy przykrywką aż cukinie zmięknie, a potem zdejmujemy przykrywkę i dusimy, żeby się trochę woda zredukowała.
4. Dodajemy fasolkę z puszki i sok pomidorowy i pozostałość mixu przypraw i podduszamy do konsystencji zwartej.
E02.jpg

5. Siekamy paprykę słodką.
6. Rozkładamy tortillę, smarujemy sosem, układamy farsz i dodatkowo nakładamy słodką paprykę i kukurydzę (nie dodajemy ich do duszonego farszu, żeby się smaki nie zmieszały - tak samo postępujemy z dodatkami opcjonalnymi).
E03.jpg

7. Zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, tak, żeby końcówka zawinięcia była "do dołu".
8. Pomiędzy tortille i na wierzch dajemy żółty ser.
9. Zapiekamy w 180 st.C przez ok 20-30 min (aż ser się zarumieni)
Efekt końcowy:
E04.jpg

Można jeść "suche" jak na zdjęciu lub z jakimś sosem (np. pomidorowo-bazyliowy, śmietanowo-brokułowy, jogutrowo-czosnkowo-kolendrowy lub serowy). Jednak osobiście nie polecam wlewać tego sosu na tortille przed pieczeniem (jak to jest w większości przepisów) - bo się tortille "rozdziabdziają".... ale to moje własne zdanie i odczucie, wcale nie musicie się do niego stosować. ;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez hanka » 27 mar 2013, o 18:27

nie szybciej by było wlać sok pomidorowy na początku?
tak redukujesz 2 razy i cukinia się rozpaćka w cholerę. bez sensu.


wszystkie składniki mam w domu, zrobię dzisiaj
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez Syndi » 27 mar 2013, o 18:28

nie!, sok pomidorowy na końcu, bo zakwasi cukinię i nie zmieknie!
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez hanka » 27 mar 2013, o 18:31

właśnie twarda jest git ;)

niby kwestia gustu, spróbuje zrobić tak jak ty. zobaczymy.
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez tomek1491 » 27 mar 2013, o 18:31

mielona wolowinka i bedzie pycha!!! :D
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez Syndi » 27 mar 2013, o 18:32

a, no to jak wolisz twardą - to faktycznie wlej na początku (ja wolę jak cukinia rozmięknie na papkę) :)

P.S. tomek,
oczywiście - dla osób nie wyobrażających sobie jedzenia tego typu potraw bez mięsa, mielona wołowinka w tym daniu jak najbardziej pasować będzie!. A także smażony, posiekany cyc drobiowy, dużą chwilę wcześniej zamarynowany w czosnku, sosie sojowym i opisanym mixem przypraw....
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez Sanders » 27 mar 2013, o 21:34

Jeżeli mogłabym coś zaproponować to się 'wetnę' - przy szpinaku mrożonym warto go wyjąć wcześniej , rozmrozić i odcisnąć wodę to raz :)
A dwa - warto zmienić kolejność cukinia/szpinak i szpinak czy to rozmrożony czy siekany świeży dodać na sam koniec duszenia - wystarczy mu minuta - w tedy nie traci aż tylu wartości odżywczych i nie zdąży puścić resztki wody :)
Avatar użytkownika
Sanders

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 95
Dołączył(a): 11 lut 2013, o 00:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Papryki:

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez Syndi » 28 mar 2013, o 17:43

Nie mam za dużo doświadczeń ze szpinakiem, więc Twoje "wcięcie" było jak najbardziej na miejscu <thumright>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Enchiladas "wege" ze szpinakiem

Postprzez tomaszek » 28 mar 2013, o 21:57

Polecam zrobić tortille samemu z mąki kukurydzianej zamiast kupnej (na 100% z mąki pszennej)
różnica kolosalna.
tomaszek

SPONSOR
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 525
Images: 17
Dołączył(a): 26 sie 2012, o 09:49
Lokalizacja: mazowieckie
Pochwały: 47
Papryki: c.annum,c.chinense,c.baccatum.c.frutescens,frutescens itp... ;)


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości