Szynka drobiowa- parzona

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Psyhe » 8 mar 2013, o 11:07

Peklowałeś ? bo widzę że ładne różowiutkie :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Polishteam » 8 mar 2013, o 13:37

Tak, ale na sucho.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 14 mar 2013, o 17:29

Druga szynka, wieprzowa, peklowana na sucho 48 godzin w soli, pieprzy, majeranku,czosnku i liściem laurowym.
Później obmyta i zapakowana do szynkowaru, doprowadzona do temp 68 stopni wewnątrz. Smak super, mogło by być nieco mniej soli.
Wygląda tak: 2633
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 16 mar 2013, o 15:12

Jest mnóstwo ofert w internecie, wystarczy wpisać "szynkowar". Modeli jest dużo, ja jednak się zdecydowałem na biowin ze względu na jakoś wykonania i stal szlachetną. pozdrawiam i czekamy na publikacje Twoich wyrobów!
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 30 mar 2013, o 08:53

Ciągne dalej temat. Przepis z internetu.

Mielonka

SKŁADNIKI

Karkówka wieprzowa 1kg

peklosól 20g
pieprz czarny ½ łyżeczki
kolendra mielona ½ łyżeczki
czosnek 2 siekany
majeranek roztarty ½ łyżeczki
żelatyna 2 łyżeczki
zimna woda 50ml
świeżo tarta gałka muszkatołowa

Karkówkę kroimy na kawałki i mielimy, dodajemy przyprawy długo wyrabiamy. Potem w woreczek do szynkowara na 24h i parzymy, ja około 1,5h w 80 stopniach.

2749

2748


Wesołych Świąt!
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Psyhe » 30 mar 2013, o 09:22

Widzę że się wkręciłeś w szynkowarzenie <thumright>
Taka mieloneczka jak najbardziej :D i galaretka jest :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 30 mar 2013, o 09:30

W dobie padliny i starych wędlin sklepowych to chyba najlepszy sposób na zdrową i smaczną żywność ;)

-- 30 mar 2013, o 09:56 --

A tu świeżo spróbowany blok techniczny :lol:

2750
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Polishteam » 30 mar 2013, o 11:52

Dobra zasada korzystając z tabeli peklowania na mokro z forum wędlin, należy dać połowę a nawet mniej peklosoli czy soli. I naprawdę wychodzi lepsza i nie za słona.
A ta twoja ras zacnie wygląda, muszę po świętach sobie zrobić :D
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez xlukaszox » 30 mar 2013, o 12:10

W czym w robicie takie szynki ?
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez wolek68 » 30 mar 2013, o 12:49

Cofnij się do początku postu,to takie trudne?
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości