Witam
Ostatnio zakupiłem szynkowar w celu robienia własnych wędlin, który ma wypełniać lukę tuż obok domowej kiełbasy i wędzonek.
Poniższy przepis powstał na podstawie modyfikacji kilku innych.
Posiadam szynkowar 1,5l.
-1kg mięsa ( pierś z kurczaka oraz pierś indycza, proporcja 1/3)
-2 łyżeczki soli
-czosnek- 2 ząbki
-liśc laurowy
-łyżeczka cukru pudru
-szczypta kardamonu
-tymianek
-połowa pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
-pieprz świeżo zmielony( ilość to kwestia gustu), ja dodałem dodatkowo kilka ziaren białego pieprzu
-1/2 szklanki wody
Piersi pokroić na większe kawałki 3x3cm, 4x4cm lekko stłuc tłuczkiem. Wkładamy do miski dodajemy przyprawy (gałkę, pieprz, kardamon, zmiażdżony czosnek, liść laurowy oraz pietruszkę). Do szklanki wody wsypujemy cukier oraz sól.
Mieszamy dość solidnie aż cała woda się wchłonie, przykrywamy folią i do lodówki na 12-24h. Po tym czasie ja dodałem tymianek i dobrze wymieszałem. Potem wkładamy do szynkowara bardzo ścisło i odstawiamy na kolejne 12-24h do lodówki.
Następnie wkładamy do garnka i parzymy w temp 80 stopni
przez 2h.
Potem ostudzamy w garnku z zimną wodą (lub na balkonie) i do lodówki na 12h. Następnie można wcinać smaczną szyneczkę, co uczyniłem na śniadanie dzisiejszego ranka.
Jestem amatorem jeśli chodzi o szynkowar ale zamierzam eksperymentować dość często, także przepisy się pojawią.
pozdrawiam i smacznego!