Szynka drobiowa- parzona

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 7 mar 2013, o 15:34

Witam
Ostatnio zakupiłem szynkowar w celu robienia własnych wędlin, który ma wypełniać lukę tuż obok domowej kiełbasy i wędzonek.
Poniższy przepis powstał na podstawie modyfikacji kilku innych.

Posiadam szynkowar 1,5l.
-1kg mięsa ( pierś z kurczaka oraz pierś indycza, proporcja 1/3)
-2 łyżeczki soli
-czosnek- 2 ząbki
-liśc laurowy
-łyżeczka cukru pudru
-szczypta kardamonu
-tymianek
-połowa pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
-pieprz świeżo zmielony( ilość to kwestia gustu), ja dodałem dodatkowo kilka ziaren białego pieprzu
-1/2 szklanki wody


Piersi pokroić na większe kawałki 3x3cm, 4x4cm lekko stłuc tłuczkiem. Wkładamy do miski dodajemy przyprawy (gałkę, pieprz, kardamon, zmiażdżony czosnek, liść laurowy oraz pietruszkę). Do szklanki wody wsypujemy cukier oraz sól.
Mieszamy dość solidnie aż cała woda się wchłonie, przykrywamy folią i do lodówki na 12-24h. Po tym czasie ja dodałem tymianek i dobrze wymieszałem. Potem wkładamy do szynkowara bardzo ścisło i odstawiamy na kolejne 12-24h do lodówki.
2574

Następnie wkładamy do garnka i parzymy w temp 80 stopni
przez 2h.
2575

Potem ostudzamy w garnku z zimną wodą (lub na balkonie) i do lodówki na 12h. Następnie można wcinać smaczną szyneczkę, co uczyniłem na śniadanie dzisiejszego ranka.
2573

Jestem amatorem jeśli chodzi o szynkowar ale zamierzam eksperymentować dość często, także przepisy się pojawią.
pozdrawiam i smacznego!
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Polishteam » 7 mar 2013, o 18:06

Siema.
Widzę, że masz szynkowar Biowinu - Tu Ci się chwali ;)

Polecam zakupić woreczki do niego.
Także proponuje użyć żelatyny co by te twoje puste przestrzenie + ewentualne luki czymś uzupełnić.

Nie wiem jak robiłeś, ale polecam mieszanie mielonego z kawałkami mięsa,
czyli drugiej jakości mielimy, uzupełniamy kawałkami pierwszej jakości.

Polecam zrobić z karkówki, szynki, łopatki ale w całości, wcześniej peklując.
Mam już trochę wyrobów na karku, i uważam że szynkowar to zaje... sprawa. Jak coś potrzebujesz wiedzieć to pisz.

Bardzo fajnie wychodzi boczek z ziołami :)


Zapomniałem dodać:
Skoro używasz termometru to nie patrz na czas, ale na temperaturę w środku mięsa, aby go "nie przeprażyć <salut> '
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Psyhe » 7 mar 2013, o 18:44

Woreczki są bardzo dobre bo "walcując" je po stole odpowiednio możemy tak zbić mięso że nie ma luk w środku ;)

Rasowi wyszło całkiem spoko jak na pierwszy raz <thumright> moja się rozpadała pamiętam ,słabo się skleiła czy coś

Co do drobiu z szynkowara to dla mnie jest jakby to napisać ? za "suchy" trochę ;)
A z boczku znalazłem taką staro fotę mojego wyrobu :)

Obrazek

No i świetna sprawa z tym szynkowarnikiem bo można sobie wymyślić wędlinke według swoich upodobań które to na pewno będą zdrowsze a i smak jest całkiem inny niż to co oferują w sklepach :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez tomek1491 » 7 mar 2013, o 18:54

Psyhe, twoj boczus wyglada jak sklepowy co kupuje, tylko ze w sklepie jest otoczony duza iloscia ziol i czosnku, swietnie wyglada.
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez V3rtyX » 7 mar 2013, o 19:52

A jak dlugo mozna trzymac taka szynke drobiowa w lodowce?
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 7 mar 2013, o 19:58

Hmm wg. mnie dość krótko, bo znika błyskawicznie :lol:
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez V3rtyX » 7 mar 2013, o 20:03

Wszystko zaje... wyglada jednak dziwi mnie jedna rzecz: gdzie jest chili?! :D
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez ras13 » 7 mar 2013, o 20:17

Wpierw muszę wyrobić sobie przepisy, potem będzie chili.
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Psyhe » 7 mar 2013, o 21:13

tomek1491 napisał(a):Psyhe, twoj boczus wyglada jak sklepowy co kupuje, tylko ze w sklepie jest otoczony duza iloscia ziol i czosnku, swietnie wyglada.


Bo tomek1491 miałem taką idee żeby (nie powinienem w sumie tak tego nazwać) podrobić wędliny które normalnie kupowałem w sklepie :]

ras13 napisał(a):Hmm wg. mnie dość krótko, bo znika błyskawicznie :lol:


No ! hehe

Dawno nie robiłem ale zaryzykuję że po tygodniu już zaczyna obsychać ,tak mi się wydaje ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Szynka drobiowa- parzona

Postprzez Polishteam » 8 mar 2013, o 06:39

No to tutaj wkleję jeden z moich wyrobów z drobiu:

2179

2180
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

cron