Strona 1 z 1

Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 22 lut 2013, o 10:56
przez 4ndrew
Pozwoliłem sobie założyć wątek z moimi prepisami .

Na pierwszy ogień idzie :

Pasta Jejeczna z Avocado i EE

składniki :

7 świezych wiejskich jaj średniej wielkości
2 wyselekcjonowane (średnio miekkie) spore Avocado
1 cebula średniej wielkości
0.5 cytryny
4 ząbki czosnku (Polskiego)
2 łyżki Majonez Babuni
2 łyżki Majonez Kielecki
1 łyżeczka chrzanu
sól
pieprz
marynowane papryczki Explosive Ember

sposób przygotowania :

Obieramy jajka , cebule, czosnek, avocado itd.
Avocado kroimy w kostke dosc grubą i wrzucamy do miski , skrapiamy cytryną i blendujemy na papkę . Czosnek rozgniatamy i siekamy na jak najmniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Cebule kroimy w drobną kosteczke i dorzucamy do całości , to samo robimy z jajkami ugotowanymi na twardo i wcześniej obranymi ze skorupek ;).

Solimy wszystki i pieprzymy , mieszamy dokładnie i dodajemy majonezy i łyżeczkę chrzanu .
Smakujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku (sol/pieprz/czosnek/chrzan) .
Przykrywamy folia i wstawiamy do lodóweczki na kilka h .

Degustacja :
Najlepiaj pasta smakuje na tostach lub pieczywie razowym ale spokojnie możemy nia gruba smarować dowolne pieczywo.
Na posmarowane pastą pieczywo dorzucamy obficie marynowane Explosiv Embery.

Jak ktos nie lubi ostrego , bardzo dobrze tez smakuje na wierzchu papryka słodka czy pomidorek .

Smacznego , foty dorzuce przy degustacji ;)

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 27 lut 2013, o 20:25
przez Tomasx
"2 łyżki kieleckiego i 2 babuni" ja zawsze kupuje tradycyjny hellmann's i w sumie nie wiem jaka jest różnica między tymi majonezami, możesz wyjaśnić ?

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 27 lut 2013, o 20:27
przez 4ndrew
Hellmans jest do D... , Babuni ma lagodny tradycyjny smak , a Kielecki jest ostrzejszy/mocniejszy .

Szkoda mi bylo tyle Kieleckiego do pasty , to dodalem tez babuni :P

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 28 lut 2013, o 09:21
przez Polishteam
4ndrew ma racje tradycyjny jest do dupy, a babuni jak dla mnie jeden z lepszych na rynku, bo jest łagodniejszy i o wiele smaczniejszy, od tego tradycyjnego.

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 28 lut 2013, o 15:11
przez dami
Potwierdzam kielecki jest wyrazisty dobrze przyprawiony - świetny do pomidorów i sałatek warzywnych, inne majonezy są łagodne w smaku.

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:23
przez 4ndrew
Barszczo-Flaki z kotletów sojowych

Składniki :

Paczka kotletów sojowych
Kiełbaska swojska (1 długa laska)
Jaja wiejskie 4szt
Włoszczyzna (ja użyłem poł torebki mrozonej włoszczyzny w paseczkach Hortex)
1 cebula
pół główki czosnku
6 listków laurowych
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
2 kostki rosołowe
majeranek
pieprz mielony (1 łyzka)
sól (0,5 łyżeczki)
pieprz cayenne (2 łyżeczki)
magii (1 łyżeczka)
suszona papryka chili ( Thai kilka szt)
barszcz biały z torebki (knorr) :P

Sposób przygotowania :

Do garnka nalewamy 1-1,5l wody , dodajemy kostki rosołowe , liście laurowe i inne przyprawy (majeranek i połowę czosnku na koniec gotowania !).
Gotujemy kilka minut i wrzucamy kotlety sojowe na 10min .
Wyjmujmy kotlety sojowe i wrzucamy kiełbaskę przekrojona na duże kawałki i obrana cebulę w całości.
Kotlety kroimy w paseczki 0,5cm szerokości i dorzucamy do zupy .
Dodajemy włoszczyzne pokrojona w paseczki i wszystko gotujemy około 10min .

Rozrabiamy barszcz biały w 200mll zimnej wody i dolewamy do całości , gotujemy jeszcze z 10-15min.
W między czasie gotujemy 4 jajka na twardo i obieramy z skorupek i kroimy w ćwiartki.

Podajemy z świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami w całości :D

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 21 maja 2013, o 21:02
przez 4ndrew
Pyszna sałatka, normalnie no comment !!!

Obrazek

moja ulubiona

Re: Przepisy by 4ndrew

PostNapisane: 21 maja 2013, o 21:03
przez Psyhe
W królika się nie zamień :D