Przepisy by 4ndrew

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Przepisy by 4ndrew

Postprzez 4ndrew » 22 lut 2013, o 10:56

Pozwoliłem sobie założyć wątek z moimi prepisami .

Na pierwszy ogień idzie :

Pasta Jejeczna z Avocado i EE

składniki :

7 świezych wiejskich jaj średniej wielkości
2 wyselekcjonowane (średnio miekkie) spore Avocado
1 cebula średniej wielkości
0.5 cytryny
4 ząbki czosnku (Polskiego)
2 łyżki Majonez Babuni
2 łyżki Majonez Kielecki
1 łyżeczka chrzanu
sól
pieprz
marynowane papryczki Explosive Ember

sposób przygotowania :

Obieramy jajka , cebule, czosnek, avocado itd.
Avocado kroimy w kostke dosc grubą i wrzucamy do miski , skrapiamy cytryną i blendujemy na papkę . Czosnek rozgniatamy i siekamy na jak najmniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Cebule kroimy w drobną kosteczke i dorzucamy do całości , to samo robimy z jajkami ugotowanymi na twardo i wcześniej obranymi ze skorupek ;).

Solimy wszystki i pieprzymy , mieszamy dokładnie i dodajemy majonezy i łyżeczkę chrzanu .
Smakujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku (sol/pieprz/czosnek/chrzan) .
Przykrywamy folia i wstawiamy do lodóweczki na kilka h .

Degustacja :
Najlepiaj pasta smakuje na tostach lub pieczywie razowym ale spokojnie możemy nia gruba smarować dowolne pieczywo.
Na posmarowane pastą pieczywo dorzucamy obficie marynowane Explosiv Embery.

Jak ktos nie lubi ostrego , bardzo dobrze tez smakuje na wierzchu papryka słodka czy pomidorek .

Smacznego , foty dorzuce przy degustacji ;)
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Papryki: omnomnom

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez Tomasx » 27 lut 2013, o 20:25

"2 łyżki kieleckiego i 2 babuni" ja zawsze kupuje tradycyjny hellmann's i w sumie nie wiem jaka jest różnica między tymi majonezami, możesz wyjaśnić ?
Avatar użytkownika
Tomasx

NOWY
 
Posty: 46
Dołączył(a): 18 lut 2013, o 14:23
Lokalizacja: Bolesławiec
Papryki: Bishop's Crown, Cyklon, 7pot Douglah, Apache f1, Moruga scorpion cross.

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez 4ndrew » 27 lut 2013, o 20:27

Hellmans jest do D... , Babuni ma lagodny tradycyjny smak , a Kielecki jest ostrzejszy/mocniejszy .

Szkoda mi bylo tyle Kieleckiego do pasty , to dodalem tez babuni :P
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Papryki: omnomnom

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez Polishteam » 28 lut 2013, o 09:21

4ndrew ma racje tradycyjny jest do dupy, a babuni jak dla mnie jeden z lepszych na rynku, bo jest łagodniejszy i o wiele smaczniejszy, od tego tradycyjnego.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1176
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez dami » 28 lut 2013, o 15:11

Potwierdzam kielecki jest wyrazisty dobrze przyprawiony - świetny do pomidorów i sałatek warzywnych, inne majonezy są łagodne w smaku.
Avatar użytkownika
dami

NOWY
 
Posty: 49
Dołączył(a): 12 maja 2011, o 13:25
Papryki:

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez 4ndrew » 20 mar 2013, o 16:23

Barszczo-Flaki z kotletów sojowych

Składniki :

Paczka kotletów sojowych
Kiełbaska swojska (1 długa laska)
Jaja wiejskie 4szt
Włoszczyzna (ja użyłem poł torebki mrozonej włoszczyzny w paseczkach Hortex)
1 cebula
pół główki czosnku
6 listków laurowych
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
2 kostki rosołowe
majeranek
pieprz mielony (1 łyzka)
sól (0,5 łyżeczki)
pieprz cayenne (2 łyżeczki)
magii (1 łyżeczka)
suszona papryka chili ( Thai kilka szt)
barszcz biały z torebki (knorr) :P

Sposób przygotowania :

Do garnka nalewamy 1-1,5l wody , dodajemy kostki rosołowe , liście laurowe i inne przyprawy (majeranek i połowę czosnku na koniec gotowania !).
Gotujemy kilka minut i wrzucamy kotlety sojowe na 10min .
Wyjmujmy kotlety sojowe i wrzucamy kiełbaskę przekrojona na duże kawałki i obrana cebulę w całości.
Kotlety kroimy w paseczki 0,5cm szerokości i dorzucamy do zupy .
Dodajemy włoszczyzne pokrojona w paseczki i wszystko gotujemy około 10min .

Rozrabiamy barszcz biały w 200mll zimnej wody i dolewamy do całości , gotujemy jeszcze z 10-15min.
W między czasie gotujemy 4 jajka na twardo i obieramy z skorupek i kroimy w ćwiartki.

Podajemy z świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami w całości :D
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Papryki: omnomnom

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez 4ndrew » 21 maja 2013, o 21:02

Pyszna sałatka, normalnie no comment !!!

Obrazek

moja ulubiona
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 4
Papryki: omnomnom

Re: Przepisy by 4ndrew

Postprzez Psyhe » 21 maja 2013, o 21:03

W królika się nie zamień :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron