Part1: Chicken Tikka
Skladniki:
-2 duze piersi z kurczaka pokrojone na male kawalki
-1/2 do 2/2 szklanki jogurtu(ja nie mam wiec uzylem mleka kokosowego)
-sok z polowy cytryny
-troche soli
-lyzeczka garam masali(proszek)
-lyzeczka kuminu(proszek)
-lyzeczka ziaren kolendry(proszek)
-troche chili w proszku
-mielona kurkuma(jako barwnik)
-ewentualnie inne ulubione przyprawy
-mozna dodac paste czosnkowo-imbirowa
-patyki do szaszlykow
-piekarnik/grill
Mieszamy dokladnie jogurt(lub mleko kokosowe ale polecam jogurt) z wszystkimi przyprawami i sokiem z cytryny(+ ewentualnie lyzeczka pasty czosnkowo-imbirowej). Dodajemy kurczaka(+ewentualnie inne warzywa np. cebule, papryke, chili). Dokladnie mieszamy i marynujemy godzine. Robimy ztego szaszlyki i pieczemy az beda calkowicie ugotowane i dobrze podpieczone.
Gotowe
Part2: Chicken Tikka Masala
Skladniki:
-chicken tikka
-cebula
-pasta czosnkowo-imbirowa lub imbir i czosnek
-pomidory(2 standardowe puszki ale ilosc zalezy od waszych pomidorow, trzeba dac mniej wiecej tyle ile chcecie sosu)
-garam masala w calosci(nie mielona!) (kmin, cynamon, kardamon, gozdziki, pieprz itp)
-garam masala mielona
-mielony kumin
-mielone ziarna kolendry
-mielone indyjskie chili
-sol
-troche mleka kokosowego(nieobowiazkowe, ja nie dalem i jest good)
Na 1-2 lyzkach oleju(nie oliwy) lub ghee smazymy niemielona garam masale mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodajemy drobno posiekana cebule i lyzke lub dwie pasty czosnkowo imbirowej(mielimy taka sama ilosc imbiru i czosnku w blenderze) i smazymy az bedzie calkowicie ugotowana i mocno sie zredukuje. Dodajemy 2 lyzeczki garam masali mielonej, 1 lyzeczke kuminu, 1 lyzeczke mielonych ziaren kolendry, 1 lyzeczke kurkumy, lyzeczke lub dwie indyjskiego chili, sol do smaku. Mieszamy i dodajemy pomidory+troche wody. Gotujemy z 10-15 minut na malym ogniu. Wyjmujemy wszystkie duze i twarde przyprawy jak laski cynamonu, kardamon itp) Blendujemy az do uzyskania konsystencji sosu(nie trzeba tego robic ale moim zdaniem duzo lepiej wyglada). Wlewamy do garnka i probojemy czy niczego nie brakuje. Mozna dodac troche soku z cytryny, soli. Wrzucamy wczesniej przygotowanego chicken tikka i ewentualnie troche mleka kokosowego. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Gotowe. Na koniec mozna posypac natka kolendry.
Jak ktos woli ogladac filmiki to tutaj jest fajny przepis: