Chicken Tikka Masala

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Chicken Tikka Masala

Postprzez V3rtyX » 19 lut 2013, o 10:23

Part1: Chicken Tikka

Skladniki:
-2 duze piersi z kurczaka pokrojone na male kawalki
-1/2 do 2/2 szklanki jogurtu(ja nie mam wiec uzylem mleka kokosowego)
-sok z polowy cytryny
-troche soli
-lyzeczka garam masali(proszek)
-lyzeczka kuminu(proszek)
-lyzeczka ziaren kolendry(proszek)
-troche chili w proszku
-mielona kurkuma(jako barwnik)
-ewentualnie inne ulubione przyprawy
-mozna dodac paste czosnkowo-imbirowa
-patyki do szaszlykow
-piekarnik/grill

Mieszamy dokladnie jogurt(lub mleko kokosowe ale polecam jogurt) z wszystkimi przyprawami i sokiem z cytryny(+ ewentualnie lyzeczka pasty czosnkowo-imbirowej). Dodajemy kurczaka(+ewentualnie inne warzywa np. cebule, papryke, chili). Dokladnie mieszamy i marynujemy godzine. Robimy ztego szaszlyki i pieczemy az beda calkowicie ugotowane i dobrze podpieczone.
Gotowe
Obrazek

Part2: Chicken Tikka Masala

Skladniki:
-chicken tikka
-cebula
-pasta czosnkowo-imbirowa lub imbir i czosnek
-pomidory(2 standardowe puszki ale ilosc zalezy od waszych pomidorow, trzeba dac mniej wiecej tyle ile chcecie sosu)
-garam masala w calosci(nie mielona!) (kmin, cynamon, kardamon, gozdziki, pieprz itp)
-garam masala mielona
-mielony kumin
-mielone ziarna kolendry
-mielone indyjskie chili
-sol
-troche mleka kokosowego(nieobowiazkowe, ja nie dalem i jest good)

Na 1-2 lyzkach oleju(nie oliwy) lub ghee smazymy niemielona garam masale mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodajemy drobno posiekana cebule i lyzke lub dwie pasty czosnkowo imbirowej(mielimy taka sama ilosc imbiru i czosnku w blenderze) i smazymy az bedzie calkowicie ugotowana i mocno sie zredukuje. Dodajemy 2 lyzeczki garam masali mielonej, 1 lyzeczke kuminu, 1 lyzeczke mielonych ziaren kolendry, 1 lyzeczke kurkumy, lyzeczke lub dwie indyjskiego chili, sol do smaku. Mieszamy i dodajemy pomidory+troche wody. Gotujemy z 10-15 minut na malym ogniu. Wyjmujemy wszystkie duze i twarde przyprawy jak laski cynamonu, kardamon itp) Blendujemy az do uzyskania konsystencji sosu(nie trzeba tego robic ale moim zdaniem duzo lepiej wyglada). Wlewamy do garnka i probojemy czy niczego nie brakuje. Mozna dodac troche soku z cytryny, soli. Wrzucamy wczesniej przygotowanego chicken tikka i ewentualnie troche mleka kokosowego. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Gotowe. Na koniec mozna posypac natka kolendry.

Obrazek

Jak ktos woli ogladac filmiki to tutaj jest fajny przepis:
Ostatnio edytowano 19 lut 2013, o 12:42 przez V3rtyX, łącznie edytowano 1 raz
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez wolek68 » 19 lut 2013, o 10:38

Ja zawsze Chicken Tikka Masala robie w takiej postaci :)
kurczak_tikka_masala_z_ryzem.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez V3rtyX » 19 lut 2013, o 10:39

Dlatego napisalem Part2: Coming soon :)
narazie zrobilem kurczaka tikka, jak bedzie upieczony to zrobie masale :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez wolek68 » 19 lut 2013, o 10:41

A no racja.A tak wogóle to narodowa potrawa Anglików :D Kiedyś nie świadom tego o mało co się nie pokłuciłem z Anglikiem.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez V3rtyX » 19 lut 2013, o 10:43

No u nich to curry jest tak popularne jak w Polsce spaghetti bolognese albo pizza :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez francuz » 21 lut 2013, o 08:28

a co to za rodzaj ryżu bo tak ciekawie wygląda, jakiś specjalny
Avatar użytkownika
francuz

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 21 lut 2013, o 08:23
Papryki:

Re: Chicken Tikka Masala

Postprzez wolek68 » 21 lut 2013, o 12:03

Ryż Basmati ugotowany z odrobiną curry i trzema goździkami :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości