U nas taki przepis idzie:
500g maki typ 450
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50+300ml wody
5 łyżek oleju
Drożdże rozkruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zalać mniejsza częścią ciepłej wody - odstawić na 15-20min. Do miski mąka, sól, olej i druga część wody - letniej, dodać wcześniej przygotowane drożdże, wymieszać, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia w lodówce.
Ciasto wychodzi dość lepkie. Bierzemy określoną ilość (szklanka 250ml na 30cm pizze), formujemy w kulkę (podsypując mąką - nie może się kleić do rąk), rozciągamy, nakładamy sos, składniki i na blachę posmarowaną cienką warstwą oleju. Do piekarnika na max temp + termoobieg na jakieś 6min.
Tak to u nas wygląda, tyle że wyrabiany ciasto z 9kg maki ręcznie... no i wałkujemy
, bo szybciej. Piec jest rozgrzany do 450stopni