Witam.
Dodam od siebie pizzę dla osób unikających produktów z wszelkiego rodzaju mąki w pełni mielonej (zdrowo odżywiających się, trenujących, chorych/uczulonych). Nasza bazą jest mąka razowa (pszenna).
Potrzebujemy:
Ciasto:
Mąkę razową, pszenną (300g)
Drożdże (30g)
Sól i cukier (po niespełna 3/4 łyżeczki)
Mleko i Woda mineralna (ok. 2/4 szklanki mleka, podgrzanego do temp pokojowej, i 1/4 szkl. wody)
Oliwa z oliwek (3-5łyżek)
Na wierzch (składniki) :
Ser mozzarella biały (2 "kulki")
Zioła (bazylia, oregano, inne.)
Przecier pomidorowy (domowy lub ze sklepu)
Jogurt naturalny (duży)
Oliwa z oliwek
Nasza kochana papryka chilli (ja używam cayenn lub lemon droop)
...i co dusza zapragnie (np. oliwki, kurczak pieczony, łosoś, szpinak, brokuły, cebula itp.)
Zaczniemy od przygotowania ciasta: Mąkę razową wsypujemy do pojemnika w którym wyrobimy ciasto. Do mąki kruszymy drożdże, dodajemy sól i cukier. Przemieszamy to wszystko ręką, i dodajemy powoli mleko miksując ciasto (można urabiać ręcznie, jednak polecam miksowanie). Następnie dodajemy wodę po trochu, tak by uzyskać odpowiedniej gęstości ciasto (trzymające się całości, podobne jak to przy zwykłej pizzy, bardziej rwące się przy rozciąganiu) . Następnie odstawiamy takie ciasto na 15-20minut. Teraz bierzemy się za sos na spód, 2łyżeczki przecieru pomidorowego mieszamy z 3-4łyżeczkami jogurtu naturalnego, po czym dodajemy zioła (ja sypie sporo, wedle uznania + szczypta soli) i łyżeczkę oliwy z oliwek. Mieszamy sos i również odstawiamy. (tu, przy sosie, możemy już dodać do niego paprykę, wtedy wraz z ziołami dodajemy posiekaną paprykę, jednak ja robię to na ciasto)
Teraz kroimy składniki na pizzę, ser mozzarella biały w drobne plastry / kawałki, tak by rozłożyć go móc po większej ilości ciasta. Resztę wybranych przez nas składników również kroimy, tu wedle uznania.
Po pokrojeniu, przygotowaniu piekarnika do 180stopni C, i naszykowaniu blachy do pieczenia, mija około 15-20minut. Teraz bierzemy nasze ciasto i dodajemy do niego 3-5-łyżek oliwy z oliwek, po czym ponownie miksujemy i odstawiamy na 5-10minut.
Po upływie 5-10minut, nasze ciasto jest gotowe. Nie jest ono tak elastyczne jak ze zwykłej mąki, dlatego należało by je rozwałkować wałkiem (jednak ręcznie jest to możliwe).
Ciasto uformowane kładziemy na posmarowanej oliwą z oliwek blasze, po czym polewamy je sosem przygotowanym przez nas. Teraz rozkładamy pokrojony ser mozzarella, i resztę składników.
Tak przygotowaną pizze, wkładamy do piekarnika na 20-25minut (piecze się dłużej niż "zwykła").
Gotowe!
(postaram się dodać dziś zdjęcia, jeżeli czas pozwoli ją przygotować)
(ta jest ze szpinakiem, cebulą i kurczakiem)