Smarowidło Chillheadowe

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Psyhe » 27 maja 2011, o 15:44

Przepis niezwykle prosty ale bardzo czasochłonny ;)

Składniki
0,5 kg łopatki wieprzowej
30 dag słoniny (można pół na pół jak kto woli)

przyprawy
2-3 Goździki
3-4 Liście Laurowe
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki cynamonu
sól i pieprz
Około 250 ml wody
Papryki jakie lubimy

Mięso kroimy w kostkę taką 3x3 tak samo słoninę ale drobniej
Obrazek
Pokrojone mięso wraz z słoniną liściami laurowymi i goździkami dajemy do garnka i zalewamy wodą
Obrazek
Gotuj na malutkim ogniu przez 3 godziny mieszając, mieszając co jakiś czas
Woda odparuje a mięso będzie się gotować w tłuszczu ze słoniny
Po około 2 godzinach mięso zacznie się rozwarstwiać na włókna
Obrazek
Jakieś pół godziny przed końcem dodajemy resztę przypraw
Przekładamy do słoików czekamy aż wystygnie
Obrazek
Obrazek
Bardzo pyszne aromatyczne mięsko daje się bez problemu rozsmarowywać po chlebie
O całkowicie odmiennym smaku niż obrzydliwe smalce
Nie było jakieś mocno ostre ,pewnie przez te wszystkie tłuszcze ale papryki było smakowo czuć dobrze ;)
Polecam wypróbować bo naprawdę warto :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Polishteam » 29 maja 2011, o 06:07

Może być dobre, trza spróbować. Jakie dodawałeś papryki ??
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Psyhe » 29 maja 2011, o 08:59

No z moich zapasów zimowych to mi został bhut i fatali tak więc gdzie mogę to upycham :D
Co do przepisu to powiem że ja często kupuję jakieś konserwy w puszkach ale patrząc po składzie postanowiłem znalezść jakąś alternatywę.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Shadow34 » 29 maja 2011, o 20:42

Wygląda smacznie, no i napewno zdrowsze niż to ze sklepu. Troche dużo gotowania ale i tak chętnie sprawdzę.
Avatar użytkownika
Shadow34

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 11:26
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Psyhe » 29 maja 2011, o 21:08

Shadow34 napisał(a):Wygląda smacznie

Tak mówisz ? :D
Bo akurat to jak wygląda to w słoiku jest przeciwieństwem tego jak to smakuje
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Shadow34 » 30 maja 2011, o 14:27

Nie no :D Raczej chodziło mi o to że na ostatniej fotce wygląda smacznie na chlebku ze szczypiorkiem :D
Avatar użytkownika
Shadow34

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 11:26
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez turok » 30 maja 2011, o 14:36

ooo swietny przepis, na 100% zrobie
Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
Avatar użytkownika
turok

NOWY
 
Posty: 16
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 13:16
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Charoshi » 8 cze 2011, o 21:47

Kurka, nie wyszło mi. Za duży ogień i mięcho się zarumuniło i dupa, nie rozwłókni się. Trza będzie jakoś ręcznie rozdrobnić. Next razem dam jeszcze mniejszy ogień. Ale pomysł fajny i na 100% go zrealizuję. Przecież to jest mega podkład i do wódy i zagrycha!
Gdy kaszanki brak...w oku się czai łza...

Kto gorszy w Dżudo, ten krwawi dużo!
Avatar użytkownika
Charoshi

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 188
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 10:24
Lokalizacja: Żyrardów
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Kwax » 8 cze 2011, o 21:55

Ja robię coś podobnego tyle, że biorę mięso mielone [drobiowe] dodaję przyprawy [same suche] mieszam, wpakowuje do słoików, zalewam wodą z żelatyną i do garnka z wodą. Pasteryzuję 1,5-2h i gotowe :D Mięcho surowe do słoików daję. Wychodzi pycha :) I wiem z czego ta mielonka przynajmniej :P
Avatar użytkownika
Kwax

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 179
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 19:34
Papryki:

Re: Smarowidło Chillheadowe

Postprzez Psyhe » 9 cze 2011, o 13:31

Charoshi napisał(a):Kurka, nie wyszło mi. Za duży ogień i mięcho się zarumuniło i dupa, nie rozwłókni się. Trza będzie jakoś ręcznie rozdrobnić. Next razem dam jeszcze mniejszy ogień. Ale pomysł fajny i na 100% go zrealizuję. Przecież to jest mega podkład i do wódy i zagrycha!


Ja to robię na najmniejszym palniku w kuchence ,tak że pali się ale malutki płomień.
Woda ma nie wyparować za szybko a słonina ma się roztopić , jak słonina się nie roztopi a woda wyparuje to można dolać.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron