Zapiekanka ziemniaczana z Lazurem i susz. pomidorami

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Zapiekanka ziemniaczana z Lazurem i susz. pomidorami

Postprzez Syndi » 27 sty 2013, o 17:45

Składniki dla 4 osób:
- ziemniaki (pyry, brambory - w dalszej części przepisu używam "ziemniaki") - ok. 1,5kg;
- ser pleśniowy Lazur - 1op. - pokrojony i pokruszony;
- pomidory suszone - w oleju - 8 szt. pokrojone w paseczki;
- jakaś ostra papryka - u mnie 2 marynowane lemon drop;
- 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone "na złoto";
- ser potraktowany tarką lub jakiś sos serowy (u mnie sos serowy taki jak do naczosów);
- przyprawy wg uznania (pieprz, pieprz ziołowy, pietruszka, czosnek, mieszanka do ziemniaków...).
Przygotowanie:
1. ziemniaki lekko podgotowujemy tak, żeby były jeszcze twarde, studzimy a następnie kroimy w plasterki ok 2mm;
2. przygotowujemy naczynie żaroodporne:
- smarujemy dno naczynia oliwą,
- wkładamy 3/4 pokrojonych ziemniaków,
- posypujemy podsmażoną cebulką,
- posypujemy pomidorami i papryką,
- posypujemy Lazurem,
- posypujemy przyprawami,
Z1.JPG

- dodajemy pozostałą część ziemniaków,
- posypujemy serem lub polewamy sosem serowym.
Z2.JPG

3. Pakujemy do piekarnika (Góra/Dół, 180st, ok 40min) i pieczemy aż uznamy że się upiekło :?
4. Podajemy z jakimś sosem, pasują: śmietanowy, czosnkowy, jogurtowy, koperkowy. A nawet jak ktoś nie potrafi żyć bez keczupu może sobie polać keczupem. Ale bez sosu też jest dobre.
5. Można sobie jeszcze podostrzyć.
Z3.JPG

Z4.JPG

UWAGA! przepis jest wegetariański, ale dla nie-wegetarian polecam włożyć bardzo cienkie plastry wędzonego boczku lub wędzonej słoniny pomiędzy warstwę cebuli a kolejnymi dodatkami. Tylko, że dobrze by było żeby ten kawałek ochłapu był NAPRAWDĘ wędzony - w dymie.
Smacznego.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości