Kaczka po Pekińsku (Cover)

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez Polishteam » 20 sty 2013, o 19:29

Zrobiłem Kaczkę po Pekińsku wg. przepisu ze strony Kuronia http://www.kuron.com.pl, ale delikatnie modyfikując. Oryginalna wymaga wiele zachodu, specjalnie hodowanej i karmionej kaczki itd.
Moja wersja jest jako danie z ziemniakami i surówką, ale jak ktoś chce może zrobić sobie sos śliwkowy i placuszki mandaryńskie :)

Składniki:
- Kaczka około 2 kg.

Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki
- 50 ml wódki
- łyżeczka octu
- łyżeczka oleju
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka bądź dwie majeranku
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- odrobina cynamonu

2246

Kaczkę myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie wrzucamy kaczkę na około 5 minut (wody wyłączamy co by nam się nie gotowała).

2247

Składniki marynaty mieszamy ze sobą (cebulę i czosnek kroimy na drobno). Kaczkę nakłuwamy widelcem a następnie dokładnie nacieramy marynatą.
Zawijamy folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny.

2248

Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200 stopni. Marynatę zlewamy do jakiegoś naczynka, wkładamy kaczkę na siatkę a pod spód wkładamy tackę na tłuszcz i soki(wlejcie trochę wody do tacki, bo potem zmywanie nie należy do najłatwiejszych - tak ja zapomniałem wlać i nie mogę domyć :D).

2249

Kaczkę pieczemy 20 minut co jakiś czas podlewając zlaną marynatą. po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy godzinę czasu od czasu do czasu polewając. Po godzinie jeszcze raz podkręcamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut (jeśli się za mocno przypala z góry można włączyć tylko dolną grzałkę).

2250

Zrobiłem też trochę sosu i placki mandaryńskie, a oto i ich połączenie:

2251
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez Robcyk » 20 sty 2013, o 19:35

Wygląda baaaaaardzo smacznie. Fajny przepis. Tylko Chili brakuje ;)
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez Polishteam » 20 sty 2013, o 19:37

Można jak ktoś chce, ale ja nie dodałem, dopiero do sosu śliwkowego trochę dodałem.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez gagarin » 22 sty 2013, o 19:22

1h40min to nie za mało jak na pieczenie kaczki? trzeba było jej jeszcze coś władować w tyłek i piec w brytfance.. ryż ugotowany w kaczym tłuszczu PYCHA!
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez Polishteam » 23 sty 2013, o 10:46

Też myślałem, że będzie za krótko, ale wyszło ok. Jak ktoś się boi ,że będzie w środku surowa, to może sobie trochę dłużej w tych 160 stopniach potrzymać.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez gagarin » 24 sty 2013, o 08:54

sam przygotowuje sie do kaczki i wydaje mi sie, ze powinna się dlugo piec dlatego, zeby tluszcz ktorego w cyckach jest sporo sie wytopil..
tez jeszcze nie jestem przekonany do tego, zeby wlasnie wytopionego tluszczu nie wykorzystac :P
hiszpanianapiechote.wordress.com
Avatar użytkownika
gagarin

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 122
Images: 1
Dołączył(a): 19 lip 2011, o 09:15
Papryki:

Re: Kaczka po Pekińsku (Cover)

Postprzez Polishteam » 24 sty 2013, o 09:02

Ja wykorzystałem kości z kaczki i zrobiłem na nich zupę. 8-)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości