Składniki:
-400gram śledzia (LIsner w oleju)
-Pół małego słoika koncentratu (takiego 200g)
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- 1 lub 2 łyżeczki cukru (ja używam trzcinowego)
- 1/2 szklanki oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2, 3 listki liścia laurowego
- kilka igiełek rozmarynu
- 4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- wykałaczki
Płaty śledziowe kroimy na 4 części, tak aby potem można było je zwinąć w koreczek.
Na patelni wylewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Chwilę podsmażamy (ale nie może nam zbrązowieć). Dodajemy cukier i chwilę mieszamy.
Następnie dorzucamy koncentrat, przyprawy oraz ocet. wszystko razem chwilę dusimy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Na każdy kawałek śledzie wykładamy trochę naszego sosu, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.
Układamy w naczyniu, zalewamy resztą sosu i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Śledziki smakują jak te gotowe ze sklepu
Smacznego.