Kung Pao Chicken

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Kung Pao Chicken

Postprzez V3rtyX » 4 sty 2013, o 15:05

Bardzo znane syczuanskie danie. Moze byc naprawde bardzo ostre ale zachodnie wersje tego dania prawie zawsze sa w wersji lagodnej. Dlatego warto sprobowac zrobic go w domu. Jest tez wiele przepisow na to danie, szczegolnie na zachodzie czesto pomija sie kilka mocno aromatycznych skladnikow. Oto wersja ktora najbardziej mi smakuje i moim zdaniem najlepiej oddaje ducha syczuanskiej kuchni:

Skladniki:
-kurczak lub inne mieso, moze byc nawet kot :P
-orzechy ziemne. oczyszczone ze skorek itp
-DOBRY sos sojowy jasny i DOBRY sos sojowy ciemny. jezeli uzyjecie gownianego sosu ktory wam nie smakuje to koncowe danie tez nie bedzie wam smakowalo UWAGA cena=/=smak. moj ulubiony sos kosztuje z 80c a smakuje lepiej niz te po 2-3€
-chinskie wino ryzowe(shaoxing). podstawa wielu marynat. warto zainwestowac.
-ciemny olej sezamowy
-czarny ocet chinkiang lub zwykly balsamiczny
-cukier palmowy lub zwykly
-woda(jezeli macie domowy rosol to mozego zastapic wode rosolem)
-imbir. ja uzylem galangal bo akurat skonczyl mi sie imbir i tez pasuje
-czosnek
-pieprz syczuanski. niektore przepisy go omijaja ale moim zdaniem jest niezbedny. to jedna z podstawowych syczuanskich przypraw.
-suszone tajskie chili lub inne azjatyckie. moze byc chao tian jiao.
-zielona cebulka
-skrobia kukurydziana
-olej do smazenia
-ewentualnie mozna dodac jakies drobno pokrojone warzywa np marchewke lub swieze chili


Marynata do miesa(na dwie duze piersi):
-3 lyzki sosu sojowego jasnego
-3 lyzki wina shaoxing
-pol lyzeczki ciemnego oleju sezamowego
-lyzeczka skrobii kukurydzianej


Dokladnie mieszamy wszystkie skladniki. Powinna wyjsc marynata o kolorze kawy z mlekiem :P
Dodajemy pokrojone na kawalki mieso i marynujemy przez 30minut lub wiecej

Sos:
-2 lyzki sosu sojowego jasnego
-pol lyzki sosu sojowego ciemnego
-lyzka octu chinkiang lub balsamicznego. (nie, to nie jest za duzo :) )
-2 lyzki wody(lub rosolu z kurczaka)
-lyzeczka cukru palmowego lub zwyklego
-lyzeczka skrobii kukurydzianej


Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy zeby smaki sie wymieszaly. przed dodaniem do woka trzeba zamieszac bo skrobia szybko osiada na dnie.

Przyprawy i dodatki:
Siekamy bardzo drobno czosnek i imbir(lacznie potrzebujamy 2 lyzek)
Suszone chili mielimy lub kroimy na 0.5cm kawalki(tzw. chili flakes). potrzebujemy +- 1 duza lyzke chili flakes.
Miazdzymy pieprzy syczuanski zeby wydobyc smak(nie mielimy na proszek!) 1-1.5 lyzeczki
Zielona cebulke kroimy na cienkie plasterki
Orzeszki ziemne kroimy na kawalki 0.3-0.4cm
(opcjonalne)Mozna tez pokroic swieze chili w plasterki

Nagrzewamy ze 3 lyzki zwyklego oleju do smazenia w woku(albo na patelni przypominajacej wok). Smazymy wczesniej zamarynowane kawalki kurczaka az beda calkowicie ugotowane i ladnie podsmazone z kazdej strony. Patelnia musi byc naprawde goraca i trzeba czesto mieszac, nie chcemy zeby mieso puscilo soki i zaczelo sie w nich gotowac bo wtedy nic z tego nie bedzie. Zdejmujemy z woka(lub jak ktos ma doswiadczenie w smazeniu na woku moze poprostu przesunac na bok). Jezeli chcemy dodac do tego jakies warzywa to teraz je podsmazamy az beda gotowe i tez zdejmujemy(lub przesuwamy na bok woka). Wrzucamy na wok wczesniej przygotowane suszone chili flakes i pieprz syczuanski i chwile podsmazamy caly czas mieszajac na resztkach oleju, dodajemy czosnek i imbir i chwile smazymy caly czas mieszajac. Dodajmy wczesniej przygotowany sos, mieszamy i dodajemy podsmazonego kurczaka i warzywa, 1/4 szklanki orzeszkow ziemnych, mieszamy i gotowe. Zdejmujemy wok z ognia i na koniec przyprawiamy lyzeczka oleju sezamowego, zielona cebulka i jezeli ktos chce to moze tez dodac chinski olej chili.
Danie podajemy z ryzem albo makaronem ryzowym. Jezeli podajecie z makaronem to proponuje go zalac goraca woda i jak napije sie wody to dodajemy go do woka, mieszamy i odstawiamy na minute. Dzieki temu wchlonie aromat dania. Dla dekoracji mozemy posypa danie plasterkami swiezego chili.

Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Kung Pao Chicken

Postprzez G_R » 4 sty 2013, o 18:22

V3rtyX napisał(a):-suszone tajskie chili lub inne azjatyckie. moze byc chao tian jiao.

Do tego dania puryści dodają tylko jedną odmianę papryki. Kung Pao
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Kung Pao Chicken

Postprzez V3rtyX » 4 sty 2013, o 18:51

hehe az takim smakoszem annuumow nie jestem :P dla mnie wszystkie annuumy smakuja tak samo.
Znalazlem nasiona tej papryki na chileseeds.co.uk moze zamowie z ciekawosci
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości