Wzorowałem się na przepisie Makłowicza, ale go zmodyfikowałem.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu
- puszka czerwonej fasoli (ja użyłem tej z tygodnia meksykańskiego)
- puszka pomidorów
- 100 gram boczku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ser parmezan
- oliwa z oliwek
- makaron
Boczek i warzywa kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy boczek. Następnie dodajemy cebulę, marchew i chwilę mieszamy. Dorzucamy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Do patelni dolewamy około 0,5l rosołu i dusimy z 10 minut.
Następnie przerzucamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory i fasolę oraz resztę rosołu. Gotujemy na małym ogniu około godzinki. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z makaronem, na wierzch posypując startym parmezanem.
Jak wyjdzie nam gęsta to nawet makaron jest zbędny
SMACZNEGO.