- Paczka płatów śledziowych (Lisner w oleju 220g)
- garść suszonych grzybów
- słoiczek koncentratu
- średnia cebula
- tymianek, majeranek, jałowiec, oregano, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
- sól, pieprz
Przyprawy dodajemy wg. własnego gustu i uznania. Polecam mieszankę myśliwską, ciężko dostać ale jest idealna do tej potrawy.
Grzyby moczymy około godzinki, potem wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Śledziki wyjmujemy z oleju , opłukujemy i kroimy.
Cebulkę w piórka i szklimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i wszystko razem dusimy kilka minut.
Dodajemy koncentrat, cukier,oraz przyprawy. próbujemy i doprawiamy wg. uznania. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wodę z moczenia grzybów.
Następnie schładzamy zalewę i zalewamy nią śledzie w słoiku. Odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie możemy podawać
SMACZNEGO