Składniki:
- schab w plastrach
- żółty ser (ja użyłem typu chedar)
- kilka sztuk suszonych pomidorów(mogą być z oleju)
- masło
- czosnek
- sól, pieprz, tymianek
- kilka sztuk suszonych grzybów
- rosół wołowy
- oliwa z oliwek
Jeśli mamy suszone pomidory bez zalewy to zalewamy oliwą i gorącą wodą i odkładamy na chwilę (aż zrobią się dosyć miękkie), a następnie drobno kroimy.
Mięso rozbijamy na dosyć cienkie kawałki (ale uważamy aby ich nie poprzerywać).
W między czasie suszone grzyby moczymy w gorącej wodzie z bulionem wołowym, masło ucieramy z czosnkiem i odrobiną soli.
Następnie plastry schabu solimy, pieprzymy, kładziemy ser, masło czosnkowe, pomidory i posypujemy tymiankiem.
Następnie zawijamy i zabezpieczamy wykałaczkami (można dodatkowo obtoczyć w mące)
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z obydwu stron.
Gdy już dobrze obsmażymy, dolewamy nasz rosół z grzybkami. Wszystko jeszcze razem gotujemy na wolnym ogniu. Nie przejmujmy się, że wypływa nam ser i inne rzeczy ze schabu , będzie lepsze .
Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić mąką.
Możemy podać z ziemniaczkami kapustą pekińską.
P.S. Te grudki na ziemniakach to ser, który wypłynął nam ze schabu.
SMACZNEGO