Składniki:
Kurczak
- Kilka kawałków kurczaka (najlepiej piersi)
- limonka
-sól i pieprz
Marynata od polania kurczaka
- 2 pomarańcze
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka soli
- łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- kilka lisków rozmarynu
- 2 -3 papryczki chipotle (Można skorzystać z gotowych z puszki lub zrobić samemu. Przepis tutaj
Ryż smażony curry
- Torebka ryżu
- curry
- zioła
- czosnek
- sól i pieprz
Pasta z fasoli
- Puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki z oliwy
- sól, pieprz
Kurczaka nacinamy. Limonkę myjemy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Mieszamy skórkę z solą i pieprzem i nacieramy dokładnie każdy kawałek kurczaka.
Na patelni grillowej obsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Z pomarańczy wyciskamy sok, cebulę i paprykę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni podsmażamy cebulę a następnie dodajemy czosnek. Sok mieszamy z octem, dodajemy papryczkę, łyżkę sosu z chipotle i mąkę i wszystko razem dorzucamy do patelni. Mieszamy od czasu do czasu jak się zredukuje.
Naszym sosem polewamy kawałki kurczaka i wkładamy do piekarnika na 40 minut na 180-190 stopni.
Ryż smażony
Ryż gotujemy prawie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i chwile smażymy. Następnie czosnek i dorzucamy ugotowany ryż. Podsypujemy curry i ziołami, troszkę solimy. wszystko mieszamy i podajemy.
Pasta z fasoli
Fasole odcedzamy9wodę zostawiamy), dolewamy oliwę, lekko solimy i pieprzymy i wszystko razem blendujemy. (Jeśli za sucha to możemy dolać trochę wody z fasoli)
Możemy podać z ryżem i pastą z białej fasoli.