Barszcz chiliheadowy z habą

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Barszcz chiliheadowy z habą

Postprzez sic » 12 paź 2012, o 16:26

Po raz pierwszy zrobiłem barszcz z habami i jestem oczarowany, moim zdaniem specyficzny aromat haby sie super komponuje z kwaśnym barszczem i smakiem buraków. Jak sie robi barszcz to chyba wszyscy w Polsce wiedzą ;) ale są różne "wariacje" ja robię tak:

składniki:
- włoszczyzna ( pietrucha, marchew, por )
- 2-3szt buraków
- jedna świeża haba ( musi być haba, koniec kropka )
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet ( jabłkowy albo winny )
- przyprawy: sól, pieprz ( czarny ), majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra ( cała )

( tyle na gar 2,5L, barszczu wychodzi troche mniej po odcedzeniu )

Myjemy i kroimy wszystkie warzywka, do tego dodajemy drobno posiekane buraki ( a najlepiej przetarte jak sie komuś chce trzeć ) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ~1:30h razem z zmiksowaną habą, kilkoma ziarnami pieprzu i ziala angielskiego, kilkoma liściami laurowymi, łyżeczką kolendry i dużą łyżką majeranku. Na koniec doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, octem ( wedle gustu i lubności kwasów ) i zostawiamy na pare h żeby sobie "doszedł".

Odcedzamy wszystko na drobnym sitku i włala… pycha, do picia albo do podawania z różnymi dodatkami: ziemniakami, uszkami, krokietami etc. Od siebie polecam klepane ziemniaki zalane barszczem ;)

TIP.
Jeszcze lepszy jest taki prawdziwy, z kwaszonych buraków… no ale sie nie chiało
Nie zagotowywać drugi raz tylko podgrzewać - no ale to chyba większość wie

zdj. troche brzydkie ;)
barszczyk.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Barszcz chiliheadowy z habą

Postprzez Psyhe » 19 paź 2012, o 14:42

Barszcz polecam z tego przepisu habek nadaje mu fajnej pikantności lekko łaskocze po języku ;) rozgrzewający
Robiłem ściśle według przepisu uważam że jest dobrze doprawiony

Ocena 5/5 <thumright>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1810
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Barszcz chiliheadowy z habą

Postprzez hanka » 20 paź 2012, o 00:03

z octem?! fuj fuj fuj.
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Barszcz chiliheadowy z habą

Postprzez 4ndrew » 20 paź 2012, o 00:05

z cytryna marynowana i ogniem
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Barszcz chiliheadowy z habą

Postprzez sic » 23 paź 2012, o 17:51

ocet jablkowy, winny, balsamiczny nie jest taki zły ;) a jak nie to sok z limonki ale barszczyk musi być kwaskowaty
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości