Chicken Fried Steak

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Chicken Fried Steak

Postprzez V3rtyX » 19 wrz 2012, o 17:53

Kowbojski odpowiednik schabowego :P Jest tak samo popularny na poludniu USA jak schabowy w Polsce.

Skladniki:
-filet wolowy albo cielecy. Mieso musi byc dobrej jakosci, bez tluszczu itp. 100% miesa. najlepiej 1-1.5cm grubosci
-pieprz, sol, sos sojowy(sos jest niobowiazkowy)
- maka
-jajko
-bulka tarta

napier... mieso tluczkiem tak jak do schabowego. Do jajka dodajemy sol, pieprz i lyzeczke sosu sojowego i mieszamy. Mieso posypujemy swiezo mielonym pieprzem, obtaczamy w mace, jajku i na koniec w bulce tartej. Smazymy na oleju albo tluszczu wolowym przez 2-3 minuty z kazdej strony. Mieso powinno byc soczyste i nie moze byc twarde. Smakuje jeszcze lepiej jak jest polane ulubionym ostrym sosem :)

Narazie fotka z google ale jutro znowu zrobie steaka i wrzuce fotke :)
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez Polishteam » 19 wrz 2012, o 19:01

V3rtyX napisał(a):Kowbojski odpowiednik schabowego :P Jest tak samo popularny na poludniu USA jak schabowy w Polsce.

Skladniki:
-filet wolowy albo cielecy. Mieso musi byc dobrej jakosci, bez tluszczu itp. 100% miesa. najlepiej 1-1.5cm grubosci...

Dziwny ten chicken :shock:
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez V3rtyX » 19 wrz 2012, o 19:02

chicken fried steak to znaczy po murzynsku "steak smazony jak kurczak". oni podobnie panieruja i smaza kurczaka stad nazwa
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez Polishteam » 19 wrz 2012, o 19:05

Spróbowałbym, ale szkoda by mi było wołowinki do panierowania. A u nas niestety do tanich nie należy.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez Piotrek_S » 19 wrz 2012, o 21:22

Życzę powodzenia w żuciu 1.5 cmetrowej polskiej wołowiny - to już bym wolał kawałek opony za panierować i przerzuć :mrgreen:
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez V3rtyX » 19 wrz 2012, o 21:35

Nie wiem jak jest z polska wolowina ale ja robilem dzisiaj chicken fried steaka na kolacje wedlug tego przepisu i mieso mozna bylo kroic widelcem. Trzeba poprostu dobrze ponapierdalac tluczkiem az uzyska odpowiednia grubosc. Mozna nawet uzyc 0.5cm jezeli 1.5cm to za duzo ale moim zdaniem te cienkie steaki sa mniej smaczne. 1cm to moim zdaniem idealna grubosc bo i tak podczas smazenia mieso "urosnie" :P
No i nie wolno zbyt dlugo smazyc. Trzeba szybko zdjac z patelni odrazu jak uzyska odpowidnia temperature w srodku. Wtedy powinno byc idealnie.

tutaj macie przepis-video
Ostatnio edytowano 19 wrz 2012, o 22:53 przez V3rtyX, łącznie edytowano 1 raz
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez heartless » 19 wrz 2012, o 22:51

Jak będzie to wysokiej jakości wołowina (np. polędwica lub ligawa), a jeszcze lepiej cielęcina, to nie trzeba będzie nawet używać noża. Samemu widelcowi ulegnie.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Chicken Fried Steak

Postprzez Polishteam » 20 wrz 2012, o 08:18

Jedyne co mi się nie podoba to solenie wołowiny przed smażeniem ale może z uwagi na panierkę mięso nie zrobi się bardziej gumiaste i twarde ;)
Tylko jakbym miał zrobić na taki obiad z ligawy lub polędwicy wołowej to musiałbym jakieś 40 - 80 zł wydać więc niestety daruje sobie tą potrawę.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości