Pstrąg w sosie koperkowym dla laików

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Pstrąg w sosie koperkowym dla laików

Postprzez Syndi » 17 wrz 2012, o 17:13

Jako, że ostatnimy czasy w dyskontach typu Lidl i Pierdonka pokazały się pstrągi patroszone pakowane po 2 w tackach, wrzucę bardzo łatwy przepis na pieczonego pstrąga, nawet dla osób które nigdy nie próbowały robić ryb. Oczywiście można sobie poszaleć z różnymi innymi przyprawami jak kto umie i lubi....
Składniki: ryba, gotowy sos koperkowy, sól, pieprz, cytryna (limonka)
1. Kupujemy pstrąga - zakładam, że w jednym z powyższych sklepów - pstrągi mają po ok. 30dag, więc są idealne jako 1 porcja. Wybieramy rybki co mają termin ważności min. 4 dni. 3-dniowe terminy - to już można trafić na rybę mniej świeżą i może nie być taka smaczna. Ryby są wypatroszone, pozostanie nam:
- oskrobanie (można nie skrobać, bo skóry się nie będzie jadło);
- odcięcie łba (można nie obcinać i piec z łbem - ale wtedy trzeba wyciąć skrzela - rybki z pierdonki miały już wycięte, a z lidla nie miały);
- umycie;
- posolenie i popieprzenie - szczególnie wewnątrz ryby.
2. Smarujemy rybę obficie gotowym sosem koperkowym (foto - sos MIKADO z Lidla) - szczególnie wewnątrz ryby, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na jakiś czas (od 1godz do 1 doby).
pst1.JPG

3. Wyciągamy z worka i układamy rybki na ruszcie, na dno wlewamy wodę (u mnie jak widać ruszt trochę prowizoryczny) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
4. Zapiekamy na termoobiegu przez 25-30min w temp 175 st.
pst2.JPG

5. Spożywamy skrapiając to delikatne mięsko sokiem z cytryny lub z limonki. Po upieczeniu ze smaku sosu czuć słodycz i bardzo delikatny, prawie zanikający smak koperku.
SMACZNEGO!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości