a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez karlos » 19 maja 2011, o 20:22

Jeśli dobrze pamiętam to nerwacja u dębu szypułkowego dociera do zatok klap liścia, u bezszypułkowego tego nie ma (lub na odwrót :P wiem że jest to cecha różniąca oba gatunki)

co do liści ja bym brał te młodsze, jak wiadomo to co młode jest dobre :lol: starsze liście mogą być zainfekowane patogenami
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Syndi » 19 maja 2011, o 20:24

Ogóry będą w sierpniu, ale przepisy trzeba zbierać, bo może w sezonie nikt nie podchwyci tematu :D
<smierc>
Szypułkowe - to nasza odmiana - czyli żołędzie wiszą na szypułkach - a bezszypułkowy to wiszą podpięte pod łodygę. Wszystkie z ostro zakończonymi liśćmi są bezszypułkowe. Ale nie zgodzę się - że te młode są lepsze! - z pomnika przyrody to będą staropolskie :lol:

A co to liść curry?Curry to przecież przyprawa składajaca sie z wielu składników.

wolek nie przeginaj! jakbym nie widział jakie potrawy robisz, to może bym uwierzył że to pytanie było poważne....
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez burn_dat <jolokia> » 19 maja 2011, o 20:37

wolek68 napisał(a):A co to liść curry?Curry to przecież przyprawa składajaca sie z wielu składników.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Li%C5%9Bcie_curry
suszone liście mają zapach kiszonych ogórków.
Co do gruntowych (ogórków) to są już od miesiąca dostępne i raczej nie z bangladeszu, bo na targu normalnie, w Oszą też widziałem ok 5zł za kg. Miękkie się robią w środku jeśli są stare.
Syndi napisał(a):...
wolek nie przeginaj! jakbym nie widział jakie potrawy robisz, to może bym uwierzył że to pytanie było poważne....

a mnie nabrał :geek:
ognia nie gaście
Obrazek
Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Ludwik » 19 maja 2011, o 22:06

No proszę jakich ciekawych rzeczy można się dowiedzieć :D I o carry i o liściach.
Avatar użytkownika
Ludwik

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 79
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 00:48
Lokalizacja: Stalowa Wola
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez wolek68 » 20 maja 2011, o 06:30

No nie watpie że są ogórki ale to sama chemia i wychodzą niesmaczne a i czas nie na ogórkli małosolne.Wszystko musi być po kolei:teraz rzodkiewki.sałaty i szczypiory,potem truskawki no i ogórki!:-)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Oui » 20 maja 2011, o 12:54

Ja juz wczoraj mialem zbiory rzodkiewki i salaty :D truskawki i ogorki ladnie rosna. Trzeba wiec poczekac na zrobienie ostrych ogorkow
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez beerciik » 20 maja 2011, o 22:31

ja w zeszłym sezonie kisiłem to się popsuły, ale tylko te z dodatkiem papryki.. w tym będzie trzeba spróbować ponownie
Avatar użytkownika
beerciik

VIP
ROZGADANY
 
Posty: 310
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:19
Lokalizacja: okolice Szczecina ;)
Highscores: 1
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez karlos » 10 sie 2011, o 22:14

jakiś czas temu postanowiłem zrobić drugą serie ogórasów z chili (konserwowe, w occie)

No i zjebałem! Zasypałem zbyt duża ilością soli ogórki, po odlaniu wody i ich wypłukaniu włożyłem je do słoików i zalałem zalewą octową!


Wyszły mi ogórki kiszono-warszawskie. Strasznie słabe w smaku. Masakra! Także nie polecam przesadzać z soleniem :oops:
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez miziol » 24 wrz 2011, o 12:02

Zrobiłem ogórki kiszone z birds eye'ami w słoiku. Do każdego słoika poszły po 2 birdsy. Dzisiaj spróbowałem ogórki wyszły b. dobre. Ogórki nie są jakieś miękkie. Pikantność wyczuwalna ale zabić nie potrafi. Następnym razem dodam więcej ostrości. Idealne do obiady albo przegryzka.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Poprzednia strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości