a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez burn_dat <jolokia> » 19 maja 2011, o 18:42

małosolny lub kiszony ogórek gruntowy - któż go nie lubi; do sałatki lub jako prosta zakąska - idealny.
Ostatnio spędzam więcej czasu w kuchni (dorabiam sobie gotując), jestem też częstym gościem na targu.
Sezon kiszenia zaczął się już jakiś czas temu i mam na swoim koncie kilka mniej i bardziej udanych produkcji,
ale to co najbardziej istotne: ukisiłem ogóra na ostro <chili>
przy kiszeniu jest duża dowolność w doborze przypraw, podstawą jest dobrze słona woda i czosnek
(na litr wody duża łyżka soli kamiennej)
najczęściej używane przyprawy (w sumie łyżeczka wszystkich): kminek, pieprz, gorczyca biała, liść bobkowy (vel laurowy), ziele angielskie, ... świeży lub suszony koper(ek);
warzywa: czosnek, korzeń chrzanu;
częste bajery: liść dębu lub/i wiśni (kiedyś beczki były dębowe, teraz jako substytut stosuje się liścia).

Paprykę należy przekroić (na2) i wyjąć nasiona, następnie ułożyć z ogórkami przed zalaniem. Najlepiej użyć ostrzejszych odmian (co najmniej 8, 8+).
Pierwsze ostre kiszenie zrobiłem z dżati i firecracker'ami - wyszło dobrze ostro,
drugie z kupnymi na targu paprykami (bo na krzakach zielono) i wcale nie jest ostro :( ,czekam na bhuta, aż się wybarwi - to dopiero będzie kiszonka :D
Ostatnio edytowano 21 maja 2011, o 23:57 przez burn_dat <jolokia>, łącznie edytowano 1 raz
ognia nie gaście
Obrazek
Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Syndi » 19 maja 2011, o 19:47

No to w tym roku spróbuję kisić. Pewnie na początek z cyklonami albo cayenami, ew. thaiami (mam dobre źródło wietnamskie).
Ja nie używam takich bajerów przyprawowych jak zapodałeś - tylko sól, koper (kwiatostan) + czosnek i chrzan - DUUUŻO!
...a więc w zbliżającym się sezonie będą ogóry na ostro <thumright>
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez karlos » 19 maja 2011, o 19:58

warto przetestować z liśćmi dębu i wiśni! Polecam jest inny smaczek :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Syndi » 19 maja 2011, o 20:06

Skoro polecasz, to dębu ci u nas dostatek (nawet pomniki przyrody - z takiego dębu to będzie czad :mrgreen: ). Tylko brać z szypułkowego czy bezszypułkowego???
Ale tak naprawdę, to nigdy jakoś nie spotkałem się z tą metodą kiszenia (słyszałem tylko o liściach wiśni i czarnej porzeczki), więc coś czuję że jak się wkręcę, to na 30 weków - każdy będzie inny :lol:
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez karlos » 19 maja 2011, o 20:09

a wiesz jaka jest różnica pomiędzy liśćmi dębu szypułkowego a bezszypułkowego ? :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez Syndi » 19 maja 2011, o 20:13

Jakbym nie wiedział, to bym się nie pytał :lol:
Ale podejrzewam, że przepis z liśćmi dębu jest staropolski - więc wchodzi w rachubę dąb szypułkowy - CZYLI ogołacamy z liści POMINIKI PRZYRODY :!:
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez burn_dat <jolokia> » 19 maja 2011, o 20:18

w kiszeniu różnicy chyba nie ma (czy szypułkowy czy nie)
liście ponoć lepsze te bliżej jesieni niż teraz;
ja użyłem liści curry; ponoć liść kafiru robi różnice (nie kupiłem jeszcze)
ognia nie gaście
Obrazek
Avatar użytkownika
burn_dat <jolokia>

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 59
Images: 11
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 17:07
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez wolek68 » 19 maja 2011, o 20:20

Teraz w maju ogórki gruntowe?Kiedyś z takich sztucznie pędzonych robiłem małosolne ale to padaka wychodzi.Miękie jak jak h...po całej nocy zabawy :-)o smaku juz nie wspomne.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez wolek68 » 19 maja 2011, o 20:20

To może ogórki sprowadzane z bangladeszu hi,hi...
Ostatnio edytowano 19 maja 2011, o 20:26 przez wolek68, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: a Ty kiś ogóra ... na OSTRO

Postprzez wolek68 » 19 maja 2011, o 20:20

A co to liść curry?Curry to przecież przyprawa składajaca sie z wielu składników.
Ostatnio edytowano 19 maja 2011, o 20:24 przez wolek68, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Następna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron