Thai Red Curry

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Thai Red Curry

Postprzez V3rtyX » 10 wrz 2012, o 14:48

Skladniki:
-czerwona tajska pasta curry(dobra pasta powinna zawierac takie skladniki jak galangal, liscie limonki kaffir itp). raczej nie bedzie problemow ze zdobyciem tego skladnika(jest nawet w lidlu)
-mleko kokosowe(najlepiej domowej roboty albo z kartonu. w ostatecznosci z puszki)
-kurczak albo tofu w wersji wege
-sos rybny(dobry sos to podstawa. nie kupujcie aromatyzowanego sosu sojowego tylko prawdziwy sos rybny! to bardzo wazny skladnik w tajskiej kuchni).
-chili. naprawde duzo chili. najlepiej thai chili albo jakis annuum/frutescens. nie uzywajcie habanero!
-warzywa. mozecie dodac co chcecie(polecam jakis gotowy azjatycki mix warzyw)
-limonka
-kolendra
-tajska bazylia(jak nie macie to nie musicie dodawac)
-cukier palmowy. w ostatecznosci mozecie uzyc zwyklego
-troche oleju(nie z oliwek!!!). polecam palmowy

Na lyzce oleju smazymy 2-3 lyzki czerwonej pasty curry. Trzeba smazyc dosc dlugo(+-5minut) na srednim ogniu czesto mieszajac zeby nic sie nie przypalilo.

Obrazek

Dodajemy z 300ml mleka kokosowego, lyzke sosu rybnego i pol lyzki cukru i dobrze mieszamy. Gotujemy kilka minut na malym ogniu.

Obrazek

Dodajemy piers z kurczaka pokrojona w kostke i warzywa. Dodajemy grubo pokrojone chili i lyzke chili w proszku.

Obrazek

Gotujemy az wszystko bedzie miekkie, kilka minut przed koncem dodajemy szczypte natki kolendry, tajkiej bazylii i lyzke soku z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwile i gotowe.

Podajemy z tajskim jasminowym ryzem(albo z innym jezeli akurat nie macie tajskiego)

UWAGA:
-w Tajlandii zamiast soli uzywaja sosu rybnego. Jezeli nie chcecie sosu rybnego to uzyjcie sosu sojowego ale nigdy nie uzywajcie soli.
-Tajska kuchnia jest niezwykle aromatyczna wiec nie zalujcie skladnikow! ale nie wolno tez przesadzac szczegolnie z sosem rybnym bo latwo spierdolic danie. poprostu musicie probowac
-musi byc chili.
Ostatnio edytowano 10 wrz 2012, o 16:19 przez V3rtyX, łącznie edytowano 1 raz
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Thai Red Curry

Postprzez 4ndrew » 10 wrz 2012, o 14:53

cos mi tylko ten Jasmin smierdzi tutaj :D
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Thai Red Curry

Postprzez V3rtyX » 10 wrz 2012, o 15:18

ryz jasminowy to tylko glupia nazwa. on w ogole nie pachnie jasminem.
jak nie chcesz to nie musisz podawac z ryzem jasminowym. ja zjadlem z fioletowym ryzem:
Obrazek
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Thai Red Curry

Postprzez sic » 10 wrz 2012, o 15:59

SZCZERZE?!? podoba mi sie! 8-)

tylko najpierw "tofu w wersji wege" a potem "sos rybny", ale spróbuje sobie to zrobić bez tego sosu, ogólnie wygląda nieźle <thumright>


P.S.
widze V że nauczyłeś się obsługiwać aparat ;) gut gut
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Thai Red Curry

Postprzez V3rtyX » 10 wrz 2012, o 16:01

Oj fakt z tym sosem to nie pomyslalem :/ Poprostu uzyj sojowego.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Thai Red Curry

Postprzez Psyhe » 10 wrz 2012, o 20:25

V a masz swój konkretny ulubiony sos ? ten rybny ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Thai Red Curry

Postprzez V3rtyX » 10 wrz 2012, o 20:30

Nie :) Nie jestem az takim smakoszem sosow rybnych. Poprostu zwracam uwage na to zeby to byl prawdziwy sos rybny a nie aromatyzowany.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:


Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości