Witam!
Mam dla Was przepis na nietypowe spaghetti, które polecił mi kumpel, pracujący w restauracji.
Spaghetti nazywa się Carbonara i w zasadzie, to co łączy je np. ze spaghetti bolognese, to makaron
Potrzebujemy:
- makaron do spaghetti
- boczek (ilość zależy od własnych potrzeb, ja użyłem ok 200-250g)
- 2-3 żółtka z jajek
- majonez
- kilka ząbków czosnku
- śmietanę 22%
- trochę startego sera żółtego
- sól, pieprz
- olej/oliwa (ok 1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był "al dente". Gdy już się ugotuje, wyjmujemy i staramy się nie przelać zimną wodą.
W międzyczasie kroimy boczek w cieniutkie plasterki oraz czosnek w drobne kawałeczki.
Wlewamy na patelnię łyżkę oleju/oliwy, zrumieniamy boczek (nie przypalamy!), dolewamy ok. połowę śmietany oraz posiekany czosnek.
Wszystko przez chwilę dusimy, lecz musimy pamiętać, aby nie dopuścić do wrzenia!
Do pozostałej części śmietany (drugiej połowy) wrzucamy starty ser żółty oraz żółtka.
Mieszamy dokładnie i wrzucamy na patelnię, dolewając majonezu.
Znów czekamy i nie dopuszczamy do wrzenia. Dodajemy wybrane przez nas przyprawy (np. pieprz, sól)
Sos łączymy z makaronem.
SMACZNEGO!
Zdjęcie z google: