Strona 2 z 7

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 29 wrz 2012, o 19:12
przez Syndi
T-800, w sosach u chińczyków cały pic polega na jego zagęszczeniu. oni zagęszczają mazeiną - czyli bardzo drobno zmieloną mąką kukurydzianą (dostępna w Kuchniach Świata). Resztę sobie zrób tak jak lubisz i dalej z pasją udzielaj się na po-ebanym forum dla wielbicieli terminatorów :D

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 1 paź 2012, o 21:11
przez Oliwka
T-800 napisał(a):Ja bym chciał przepis na sos pikanty , ten co jest u chińczyków .
Jeżeli macie takie cudo to dawajcie . Pozdrawiam wszystkich szaleńców wcinających papryki :D



Ja też poproszę :):):)

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 16 paź 2012, o 16:39
przez Piotrek_S
Słuchajcie, znajomi dostali 30kg dynię :) i nie wiemy co z nią zrobić. Jak macie jakieś fajne przepisy to będę wdzięczny :)

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 16 paź 2012, o 16:47
przez wolek68
Ja robiłem chutnej z jabłek,dyni i chili.
Oraz dynie w zalewie octowej z musztardą.
Tutaj masz 3 fajne przepisy:
http://www.ofeminin.pl/przepisy/dynia-m ... 81933.html

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 8 lis 2012, o 22:24
przez Kazik45
Poms napisał(a):Szukam przepisu na jakiś pomidorowy sos, najchętniej z czosnkiem i ziołami. Mam sporo papryk do przerobienia (o ostrość sam zadbam) i szukam inspiracji. Sosik ma być w założeniu do pizzy, mięsa i kanapek z serem.


Nieskromnie :oops: mogę polecić Ci swoje przepisy na moim blogu
P.papr-czosn.-KOLAŻ.jpg

PastaPIKzBAZ-KOLAŻ.jpg

... więcej nie będę fotek wstawiał, chyba że ... ;)

P.S.
Papryki wszystkie i zioła też z działki
bazylia-1a.JPG

Bazylie B.JPG

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 8 lis 2012, o 22:45
przez Czitos
Tylko nie podałeś adresu bloga :D

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 9 lis 2012, o 07:18
przez wolek68
Jest przecież pod ostatnim zdjeciem :)

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 9 lis 2012, o 19:21
przez Kazik45
Czitos napisał(a):Tylko nie podałeś adresu bloga :D


...ejże, poważnie mowisz?...jest w moim poście, w podpisie <thumright> :lol: i to nawet aktywny , sprawdziłe jeszcze raz przed chwilą.

-- 9 lis 2012, o 19:36 --

Kazik45 napisał(a):
Czitos napisał(a):Tylko nie podałeś adresu bloga :D


...ejże, poważnie mówisz?...jest w moim poście, w podpisie <thumright> :lol: i to nawet aktywny , sprawdziłem jeszcze raz przed chwilą.

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 9 lis 2012, o 22:42
przez Czitos
Sorry za problem - mam wyłączone podpisy.

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

PostNapisane: 11 lis 2012, o 02:38
przez Kazik45
Syndi napisał(a):T-800, w sosach u chińczyków cały pic polega na jego zagęszczeniu. oni zagęszczają mazeiną - czyli bardzo drobno zmieloną mąką kukurydzianą (dostępna w Kuchniach Świata). Resztę sobie zrób tak jak lubisz i dalej z pasją udzielaj się na po-ebanym forum dla wielbicieli terminatorów :D


Mazeina to nie mąka kukurydziana ;) , a skrobia i nie ma nic wspólnego z mąką, chociaż pochodzi z tej samej rośliny, po...mieszałeś pojęcia :lol:

Skrobia kukurydziane dobre są do zageszczania sosów mięsnych, natomiast do zagęszczania produktów warzywno-owocowych zalecałbym skrobia ryżowe, bądź AGAR-AGAR (ten można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, lub w sklepach internetowych). AGAR-AGAR jest doskonałym zamiennikiem żelatyny, a jest wyciągiem z pewnych alg morskich, nie ma więc ryzyka "złapania" jakiejkolwiek choroby odzwiefrzęcej, a i zdrowszy jest. Tu uwaga dodatkowa: zalecaną ilośc raczej zmniejszyć trzeba od razu o minimum 1/4, inaczej otrzymasz żelki
Jako zagęstniki stosuję wszystkie podane wyżej środki, łacznie z mąką ryżową i kukurydzianą ale nie do przetworów.
Przetwory oczywiście można zagęszczać, jednak lepsze są (sprawdziłem sam !!) bardziej odparowane, wystarczy metalowy, perforowany krążek, odpowiednio dobrany średnicą do garnka, i minimalny płomień pod garnkiem. Doradzam użyć możliwie najszerszego garnka by była duża powierzchnia parowania i najlepiej by garnek był ze stali kwasoodpornej, a nie emaliowany.
Pozdrawiam