POSZUKIWANY PRZEPIS

Przepisy na potrawy nie tylko ostre

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Syndi » 29 wrz 2012, o 19:12

T-800, w sosach u chińczyków cały pic polega na jego zagęszczeniu. oni zagęszczają mazeiną - czyli bardzo drobno zmieloną mąką kukurydzianą (dostępna w Kuchniach Świata). Resztę sobie zrób tak jak lubisz i dalej z pasją udzielaj się na po-ebanym forum dla wielbicieli terminatorów :D
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Oliwka » 1 paź 2012, o 21:11

T-800 napisał(a):Ja bym chciał przepis na sos pikanty , ten co jest u chińczyków .
Jeżeli macie takie cudo to dawajcie . Pozdrawiam wszystkich szaleńców wcinających papryki :D



Ja też poproszę :):):)
Avatar użytkownika
Oliwka

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 85
Images: 7
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 18:09
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 1
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Piotrek_S » 16 paź 2012, o 16:39

Słuchajcie, znajomi dostali 30kg dynię :) i nie wiemy co z nią zrobić. Jak macie jakieś fajne przepisy to będę wdzięczny :)
Avatar użytkownika
Piotrek_S

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 410
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 18:44
Lokalizacja: Łomianki
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez wolek68 » 16 paź 2012, o 16:47

Ja robiłem chutnej z jabłek,dyni i chili.
Oraz dynie w zalewie octowej z musztardą.
Tutaj masz 3 fajne przepisy:
http://www.ofeminin.pl/przepisy/dynia-m ... 81933.html
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Kazik45 » 8 lis 2012, o 22:24

Poms napisał(a):Szukam przepisu na jakiś pomidorowy sos, najchętniej z czosnkiem i ziołami. Mam sporo papryk do przerobienia (o ostrość sam zadbam) i szukam inspiracji. Sosik ma być w założeniu do pizzy, mięsa i kanapek z serem.


Nieskromnie :oops: mogę polecić Ci swoje przepisy na moim blogu
P.papr-czosn.-KOLAŻ.jpg

PastaPIKzBAZ-KOLAŻ.jpg

... więcej nie będę fotek wstawiał, chyba że ... ;)

P.S.
Papryki wszystkie i zioła też z działki
bazylia-1a.JPG

Bazylie B.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/
Wychodząc z domu, zamykaj tylko drzwi.
(własne)
Avatar użytkownika
Kazik45

NOWY
 
Posty: 32
Dołączył(a): 8 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Poł. geograf. 52.740º N 15.230º E
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Czitos » 8 lis 2012, o 22:45

Tylko nie podałeś adresu bloga :D
Avatar użytkownika
Czitos

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 176
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez wolek68 » 9 lis 2012, o 07:18

Jest przecież pod ostatnim zdjeciem :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Kazik45 » 9 lis 2012, o 19:21

Czitos napisał(a):Tylko nie podałeś adresu bloga :D


...ejże, poważnie mowisz?...jest w moim poście, w podpisie <thumright> :lol: i to nawet aktywny , sprawdziłe jeszcze raz przed chwilą.

-- 9 lis 2012, o 19:36 --

Kazik45 napisał(a):
Czitos napisał(a):Tylko nie podałeś adresu bloga :D


...ejże, poważnie mówisz?...jest w moim poście, w podpisie <thumright> :lol: i to nawet aktywny , sprawdziłem jeszcze raz przed chwilą.
http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/
Wychodząc z domu, zamykaj tylko drzwi.
(własne)
Avatar użytkownika
Kazik45

NOWY
 
Posty: 32
Dołączył(a): 8 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Poł. geograf. 52.740º N 15.230º E
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Czitos » 9 lis 2012, o 22:42

Sorry za problem - mam wyłączone podpisy.
Avatar użytkownika
Czitos

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 176
Dołączył(a): 22 wrz 2012, o 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Papryki:

Re: POSZUKIWANY PRZEPIS

Postprzez Kazik45 » 11 lis 2012, o 02:38

Syndi napisał(a):T-800, w sosach u chińczyków cały pic polega na jego zagęszczeniu. oni zagęszczają mazeiną - czyli bardzo drobno zmieloną mąką kukurydzianą (dostępna w Kuchniach Świata). Resztę sobie zrób tak jak lubisz i dalej z pasją udzielaj się na po-ebanym forum dla wielbicieli terminatorów :D


Mazeina to nie mąka kukurydziana ;) , a skrobia i nie ma nic wspólnego z mąką, chociaż pochodzi z tej samej rośliny, po...mieszałeś pojęcia :lol:

Skrobia kukurydziane dobre są do zageszczania sosów mięsnych, natomiast do zagęszczania produktów warzywno-owocowych zalecałbym skrobia ryżowe, bądź AGAR-AGAR (ten można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, lub w sklepach internetowych). AGAR-AGAR jest doskonałym zamiennikiem żelatyny, a jest wyciągiem z pewnych alg morskich, nie ma więc ryzyka "złapania" jakiejkolwiek choroby odzwiefrzęcej, a i zdrowszy jest. Tu uwaga dodatkowa: zalecaną ilośc raczej zmniejszyć trzeba od razu o minimum 1/4, inaczej otrzymasz żelki
Jako zagęstniki stosuję wszystkie podane wyżej środki, łacznie z mąką ryżową i kukurydzianą ale nie do przetworów.
Przetwory oczywiście można zagęszczać, jednak lepsze są (sprawdziłem sam !!) bardziej odparowane, wystarczy metalowy, perforowany krążek, odpowiednio dobrany średnicą do garnka, i minimalny płomień pod garnkiem. Doradzam użyć możliwie najszerszego garnka by była duża powierzchnia parowania i najlepiej by garnek był ze stali kwasoodpornej, a nie emaliowany.
Pozdrawiam
http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/
Wychodząc z domu, zamykaj tylko drzwi.
(własne)
Avatar użytkownika
Kazik45

NOWY
 
Posty: 32
Dołączył(a): 8 lis 2012, o 16:28
Lokalizacja: Poł. geograf. 52.740º N 15.230º E
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron