Witam!
Moja dziewczyna, kiedyś podrzuciła mi pomysł na (dla niektórych) nietypowe naleśniki z serem żółtym i parówką.
Zamiast standardowych naleśników z dżemem, serem białym i cukrem (czy czymś podobnym), możemy stworzyć ciekawą alternatywę, którą można świetnie mixować na różne sposoby.
Ostatnio wpadliśmy na pomysł, aby nieco ulepszyć ten rodzaj naleśników.
Potrzebujemy:
- ciasto na naleśniki
- paprykę słodką
- ser żółty
- parówki (ja używam tych wieprzowych z Biedronki)
- paprykę chili (w moim wypadku było to habanero white)
- ketchup, sos czosnkowy, lub cokolwiek innego, repertuar jest tutaj dowolny
Przygotowanie:
1. Wyrabiamy standardowe ciasto na naleśniki (jak je zrobić, chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć)
2. Kroimy paprykę słodką w kostkę (najlepiej jak najmniejszą, ja robiłem naleśnika na szybko, więc na zdjęciu nie jest do końca taka jaka powinna być), wrzucamy paprykę do naszego ciasta.
3. To samo robimy z papryką chili (ilość dowolna, zależy od tego jak ostro lubimy zjeść i jaką ilość ciasta posiadamy), paprykę chili kroimy w miniaturową kosteczkę, jest przy tym troszkę zabawy, ale myślę że lepiej nie pakować dużych kawałków, tą samą ilość lepiej rozprowadzi się dzięki temu po cieście.
4. Odstawiamy ciasto na jakiś czas, aby papryki puściły soki.
5. Smażymy naleśnika, tak aby nie był zbytnio przypieczony, ponieważ będzie się kruszył/łamał podczas zawijania.
6. Rzucamy naleśnika na duży talerz, na "końcu" naleśnika kładziemy parówkę z serem (najlepiej zetrzeć ser i rozprowadzić po całym naleśniku, mi nie chciało się już z tym babrać) i zawijamy.
7. Naleśnika wkładamy na 1min do mikrofali, tak aby stopił się ser, po czym wyciągamy i nakładamy nasz ulubiony sos, czy ketchup.
Można również, zamiast do mikrofali wrzucić zawiniętego naleśnika na patelnię (także z panierką).
SMACZNEGO!!!
Jedna strona naleśnika na patelni:
I druga:
Przed zawinięciem:
Po zawinięciu:
Po wyciągnięciu z mikrofali i dodaniu ketchupu