"Z Ramenu powstałaś, w Ramen się obrócisz."*
Słowem wstępu: Ramen to tradycyjne danie Japońskie, taki rosołek na bogato.
W skład Ramenu wchodzi ramenowy makaron oraz wywar który może być z kurczaka, ryb bądź wieprzowiny albo nawet ze wszystkich powyższych razem. Ponadto w skład ramenu wchodzą warzywa (Kukurydza, kapusta, szczypiorek itd.), Przyprawy (Miso, Sos sojowy, Imbir itp.) oraz mięcho.
Ja ramen zrobiłem troszeczkę inaczej.
Mianowicie wpadłem na pomysł, by wykorzystać makaron z zupki chińskiej.
Składniki na "ramen" dla jednej osoby:
Ulubiona zupka chińska (Ja dałem "Pho" od Tao-Tao, dla mnie najlepsza smakowo, plus posiada oryginalny, jak na nasze standarty makaron ryżowy ), aczkolwiek amorepomidore itp. serywziołach raczej odpadają.
Marchewka tak z 5 cm,
Kawałek piersi z kurczaka,
Imbir świeży, tak z 2 cm,
Lyżka kukurydzy konserwowej,
Cebula, trochę,
Sos sojowy (jeden chlust),
Jajko,
Papryka ostra,
Marchewkę obieramy, imbir też, paprykę i resztę kroimy na niezbyt grube plasterki,
Pokrojone wraz z kawałkiem kurczaka hop do gara + 0,6litra wody.
Gotujemy aż marchewka będzie miękka (Ale nie rozpadająca się).
Oddzielnie gotujemy jajka.
Makaron umieszczamy w misce z której będziemy jeść i WAŻNE - nie kruszymy go - będą fajne długie nitki.
Odcedzamy wywar od kurczaka, warzyw, do wywaru dajemy chemię z zupki chińskiej (Czy jak to mówią "dodatki smakowe"). dajemy też krople sosu sojowego. Zalewamy makaron. na wierzch dajemy pokrojone ma połówki jajko, kurczaka, kukurydzę, pociachaną cebulę czy co tam lubimy. i ot, gotowe!
To moja opcja, bo akurat to miałem w domu, dozwolone, a wręcz wskazane są własne kompozycje.
* Pierwowzorem dla stworzenia "zupek chińskich" był właśnie Ramen.