Strona 1 z 2

Frytki

PostNapisane: 25 sie 2012, o 21:34
przez Polishteam
Przejrzałem wiele przepisów i połączyłem w jedną całość. frytki z tego przepisu są w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.
Oto i on:

Składniki:
Ja zrobiłem 5 kg ziemniaków, ale u mnie jest opcja z mrożeniem.
- 5kg ziemniaków
- 2 szklanki cukru
- 3L frytury

Na początku odbieramy ziemniaki i wrzucamy do zimnej wody na około 10-15 minut.
Następnie opłukujemy i kroimy w paski
1746

Wlewamy gorącą wodę i rozpuszczamy cukier. Dorzucamy ziemniaki i trzymamy jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie wlewamy fryturę do frytownicy (najlepsza jest Frytownica, bo mamy dokładną temperaturę) i ustawiamy na 160 stopni.
1747

Wrzucamy frytki (Pamiętajmy aby dobrze je osuszyć !!!)
1748

i blanszujemy je 4minuty. Wyjmujemy, odsączmy nadmiar oleju i schładzamy.
1749

Następnie po schłodzeniu rozgrzewamy frytownicę do 190 stopni. Gdy się nagrzeje dorzucamy frytki i smażymy około 3 minut.
1750

Frytki po blanszowaniu można zamrozić, dzięki czemu potem wystarczy, że wrzucimy je do frytownicy na kilka minut i gotowe.
1751

Ja po porcjowałem po 0,5kg, Pamiętajmy, że wrzucając około 800 gr surowych ziemniaków wyjdzie nam około 500gram frytek
1752

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 07:13
przez wlodizw
OK, spoksik, fryteczki jak ta lala, uwielbiam frytki...

... ale czemu ten szugar? Ziemniak sam w sobie jest słodki, co trzeba zwalczać solą (ja jem frytochy tylko z solą, sosów nie uważam, bo rozmiękczają frytki i robią się takie "ciapciowate") więc czemu dodałeś aż 440 gramów :o cukru? Pewnie cel jakiś w tym był, także oczekuję cierpliwie na odpowiedź, bo zaciekawił mnie ten patent.

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 07:19
przez Psyhe
Wlodi bo cukier rozpuszczony w wodzie powoduje że oblepia frytkę i robi się na jej powierzchni taka skorupka jakby ;)
Wydaje mi się że to o to chodzi

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 07:23
przez V3rtyX
teoretycznie jak dodasz cukier to frytki sa bardziej chrupiace

ja sie nie bawie w zadne marynaty z cukru tylko poprostu najpierw dokladnie myje, smazo w 160 az sie ugotuja. wyjmuje na 30 minut i pozniej smaze w 180 az uzyskaja odpowiedni kolor. tutaj frytki czesto smazy sie w tluszczu wolowym wiec to nie jest danie wege :D

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 08:27
przez Polishteam
Kiedyś znajomy mi o tym powiedział, aby dodać trochę cukru do ziemniaków. Frytki nie są słodkie a cukier nadaje im dodatkową chrupkość.
Co do ilości to było na pół miski wody więc nie za dużo.
Najlepsze jednak do tych frytek była frytura, zupełnie inny smak i zapach daje niż standardowy olej.

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 08:30
przez Psyhe
To jest 5l tak ? Jaki jest koszt tej frytury ?

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 08:31
przez Polishteam
31 zł czyli mniej więcej jak lepszej jakości olej.
A i robi go Kruszwica

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:22
przez hanka
a jaki ma skład ta frytura?

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:24
przez tomek1491
Skład: tłuszcz palmowy

Re: Frytki

PostNapisane: 26 sie 2012, o 15:28
przez V3rtyX
Tluszcz palmowy jest szkodliwy :D